SEZONOWOŚĆ W XXI WIEKU

Truskawki w grudniu, pomidory w lutym, a pomarańcze w lipcu? Żyjemy w czasach, w których odżywianie zgodne z porami roku powoli odchodzi do lamusa. Sezonowość praktycznie zanikła, a dieta bazująca na lokalnych produktach sezonowych wydaje się być odległym wspomnieniem. Niby szybciej tak i prościej, ale… jakoś mnie to nie przekonuje. Oczywiście – nadal warto korzystać… Read More SEZONOWOŚĆ W XXI WIEKU

LECZO Z CUKINIĄ

Leczo z cukinią, z dodatkiem moich ulubionych, często własnoręcznie wyhodowanych warzyw, to coś co chyba nigdy mi się nie znudzi! Najlepsze lecza są w lipcu, kiedy na działce pojawia się pierwsza fasolka szparagowa… Duszone warzywa z przyprawami w sosie pomidorowym jedzone na tarasie, to kwintesencja ciepłego lata! Z racji upalnego początku maja tradycję spożywania leczo… Read More LECZO Z CUKINIĄ

ZRÓB TO SAM… PRZEPIS NA KISIEL

Jednym z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa jest kisiel jeżynowy! Rodzice zawsze robili go samodzielnie z owoców, które rosły w ogrodzie lub zimą z przetworów (kisiel najczęściej był właśnie z tych jeżynowych). Podejrzewam, że wspomnienie tego smaku i łatwość z jaką rodzice szykowali ten deser spowodowały, że nigdy w życiu nie kupiłam gotowego kisielu. Robienie… Read More ZRÓB TO SAM… PRZEPIS NA KISIEL

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Niezobowiązująca, prosta i bardzo odświeżająca! Kolorowa sałatka ze szparagami, to coś co na wiosnę pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna… Read More WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

CIEKAWOSTKI DIETETYCZNE – CHAGA

Chaga – inaczej błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus), to dziko rosnący na pniach brzozy grzyb – najczęściej występuje w czystych lasach dalekiej północy. To grzyb dojrzewający w warunkach naturalnych nawet około 20 lat. Oczywiście w warunkach laboratoryjnych nie potrzeba mu ani pnia brzozy, ani tak wielu lat… ale to przecież nie to samo! W medycynie ludowej… Read More CIEKAWOSTKI DIETETYCZNE – CHAGA

PASTA KANAPKOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i pestek słonecznika jest hitem! Niemal na każdej imprezie, na której tylko się pojawia znika jako pierwsza! Wyrazista, smaczna, prosta, szybka, z dość tanich i łatwo dostępnych składników. Doskonale pasuje do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa. pasta kanapkowa z suszonych pomidorów na miseczkę pasty potrzebujesz: 1/2 szklanki pestek słonecznika ok.… Read More PASTA KANAPKOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

WIELKANOC NA DIECIE

Lekkostrawna, bez glutenu, bez cukru… a może bez jaj? Wielkanoc na diecie też może być smaczna 🙂     Zobacz moje pomysły na warzywne pasztety>>   Czym zastąpić jajko w wypiekach? wszystko co chciałbyś wiedzieć o jajach, ale boisz się zapytać>>

DZIEŃ BEZ MIĘSA – CO ZJEŚĆ ZAMIAST?

Dziś dzień bez mięsa! Z tej właśnie okazji chciałabym podzielić się z Wam kilkoma pomysłami czym zastąpić ten składnik naszej diety. Jak włączyć do menu fasolę i co smacznego zrobić z amarantusem. Wiem, że tę listę można jeszcze poszerzyć o wiele innych produktów – zatem zapraszam dzielcie się swoimi smacznymi wege-pomysłami. Nawet jeśli nie planujecie… Read More DZIEŃ BEZ MIĘSA – CO ZJEŚĆ ZAMIAST?