MUFFINY Z RABARBAREM

Słodkie, zdrowe, sycące, szybkie i naprawdę smaczne! Doskonałe do popołudniowej kawy, na piknik czy dla dziecka do szkoły 🙂

OTRĘBOWE MUFFINY Z RABARBAREM
2 szklanki mąki pszennej*
szklanka otrąb (ew. zarodków lub płatków owsianych)*
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
1 jajko
1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki czarnego sezamu**
200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki ksylitolu
odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.

W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.

Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190?C (do suchego patyczka).
Ostudź muffiny na kratce.

muffrabarbar

*lub trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

**sezam jest bogaty w wapń, który warto uzupełniać spożywając spore ilości produktów bogatych w szczawiany (a do tych zalicza się rabarbar)