CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Wilgotne, lekko kwaskowate i rozpływające się w ustach. Doskonałe ciasto z kwaśnymi owocami, w sam raz na podwieczorek 🙂

PRZEPIS na dużą blachę

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g masła, zimnego
1 szklanka ksylitolu
1 jajko
szczypta soli
ew. 2 łyżki jogurtu, jeśli ciasto będzie za suche

Wszystkie składniki dokładnie, ale szybko zagnieć. Przełóż do miski, przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Następnie podziel ciasto na trzy części, 1/3 schowaj do lodówki (będzie jako kruszonka na wierzch). Resztą ciasta pokryj dokładnie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiecz ciasto w temp. 180st.C przez około 15 minut.

BUDYŃ

600 ml mleka
2 żółtka
80 g ksylitolu
4 łyżki mąki pszennej*
2 skrobi ziemniaczanej

Pół szklanki mleka wymieszaj na gładką masę z mąkami i żółtkami. Resztę mleka zagotuj z ksylitolem. Kiedy zacznie wrzeć wlej zmiksowaną masę i mieszaj energicznie aż krem zgęstnieje. Przykryj folią lub talerzykiem i odstaw do ostudzenia.

*ja dałam do budyniu mąkę pełnoziarnistą, bo innej nie miałam i budyń się udał 🙂 ale delikatniejszy z pewnością będzie z dodatkiem białej mąki

OWOCE

600 g owoców (może być sam rabarbar, ja dałam 1:1 rabarbar i truskawki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, truskawki na połówki, wymieszaj owoce z mąką i cukrem/ksylitolem i odstaw.

Podpieczony spód wypełnij owocami, na owoce wyłóż równomiernie przestudzony budyń, całość posyp pozostałym ciastem ? pokrusz lub zetrzyj ciasto na tarce.

Piecz w temp. 180 st. C około 40 ? 50 minut. Wystudź przed krojeniem.

ciachorabarbarowe