MOCNE WŁOSY BEZ SUPLEMENTACJI

To że zdrowie, jest zależne od naszej diety, to wiemy (mam nadzieję), ale że uroda często jest wynikiem tego, co zjadamy lub też co z uporem maniaka pomijamy – to czasem budzi zdziwienie. Dziś zatem kilka słów o tym co jeść, by wzmocnić włosy, a przy okazji skórę i paznokcie czy wspomóc leczenie łupieżu! Krótko mówiąc: dieta na mocne włosy!

Uwaga, ten artykuł nie jest tylko dla pań – panowie też znajdą tu coś dla siebie 😉

Włosy składają się z białka, wody, substancji tłuszczowych, minerałów i witamin. Suplementy „na mocne włosy” dostępne w aptece bazują zazwyczaj na siarce, cynku, krzemie, biotynie i ew. kwasie pantotenowym. Często skupiamy się na łykaniu tabletek z mnóstwem różnych związków, a zapominamy o tym co najważniejsze –  o zbilansowanej diecie i pełnowartościowych posiłkach.

Zacznijmy zatem od własnej kuchni zanim pójdziemy do apteki. Podstawowym budulcem włosa jest rogowaciejące białko ? keratyna zbudowana z aminokwasów, głównie siarkowych, które nadają jej twardą strukturę i sprężystość. Aby siarka uzyskała swoje „cementujące” właściwości musi się związać z dwoma aminokwasami tzw. wiązaniem siarczkowym. Metionina i cysteina, to właśnie te dwa aminokwasy o kluczowej dla włosa roli. W organizmie cysteina jest przemieniana w pochodną od niej cystynę, która stanowi ok. 90% składu keratynowej łodygi włosa.

Cysteinę znajdziemy w parmezanie, w pszenicy (np. w chlebie pszennym), rybie soli, pistacjach, flądrze czy ozorkach.

Metionina występuje w większości ryb, w jajach, sezamie i orzechach brazylijskich oraz nasionach roślin strączkowych.

Najbardziej biodostępna siarka występuje w produktach zwierzęcych mięsie, nabiale, jajach, owocach morza, ale znajdziemy ją także w zarodkach i otrębach pszennych, cebuli, czosnku, rzodkiewce, rzepie, kalarepie, rzeżusze…

Także miedź w wiązaniach siarczkowych ma swoją rolę. Od wysycenia organizmu tym właśnie pierwiastkiem zależy powstanie optymalnej liczby wiązań dwusiarczkowych, które nadają włosom sprężystość. Miedź zarządza procesem wbudowania siarki w białko keratynę. W trakcie tego procesu wykorzystywana jest siarka związana z cystyną i metioniną. To właśnie dzięki jonom miedzi ? enzymy budują z tej siarki silne rusztowanie wewnątrz keratyny. Tymi rusztowaniami są właśnie wiązania dwusiarczkowe. Brak miedzi zaburza gospodarkę żelazem, co często prowadzi do wypadania włosów i rozdwajania się końcówek oraz utraty intensywnej barwy włosa.

Niedobór miedzi może też prowadzić do przedwczesnego siwienia włosów. Za naturalny kolor włosów odpowiedzialne są melanocyty wytwarzające substancje koloryzujące ? melaniny. Znaczny niedobór miedzi uniemożliwia produkcję odpowiedniej ilości melaniny, co może prowadzić do wybarwienia włosa.

Miedź znajdziemy w czerwonym mięsie, wątrobie i innych podrobach, jajach, rybach, bananach i soi.

Cynk jest odpowiedzialny za wszystkie podstawowe procesy życiowe, a jego niedobór objawia się, między innymi zmianami skórnymi, łysieniem oraz trudnością w gojeniu się ran. Wpływa także na tempo i jakość podziałów komórek macierzy. Uaktywnia  enzymy kontrolujące jakość produkcji białek włosa. Współpracuje także z witaminą A, która ma znaczący wpływ na keratynizację oraz uczestniczy w metabolizmie kwasów tłuszczowych w gruczołach łojowych. Długotrwały niedobór cynku powoduje  zahamowanie wzrostu, przerzedzanie się włosów a nawet łysienie.
Dieta bogata w cukier i kofeinę może prowadzić do niedoborów tego pierwiastka.

Zdecydowanie najlepsze źródło cynku, to czerwone mięso, wątroba, jaja i pozostałe podroby.

 

sałatka z pęczaku i awokado

Witamina A stymuluje wzrost włosów i poprawia skład chemiczny lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe pod skórą. Gruczoły te nawilżają włosy specjalną warstwą ochronną chroniącą od szkodliwego promieniowania UV oraz izolującą od deszczu czy kurzu. Witamina A w żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w formie retinolu i jego pochodnych. Najważniejszym jego źródłem są podroby, niektóre gatunki ryb, jaja. W produktach roślinnych występuje w postaci karotenoidów (prowitaminy A). Znajdziemy ja w marchwi, szpinaku, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach.

Objawy niedoboru witaminy A mogą pojawiać się nawet po kilku latach, dlatego rozpoznanie awitaminozy jest trudne. Należy zwrócić uwagę na wczesne objawy, jak: suchość i rogowacenie się skóry, upośledzenie pracy spojówek oraz wiele innych. Niebezpieczne dla zdrowia jest jednak także nadmierne spożywanie witaminy A (dzieje się to głównie przy niekontrolowanej suplementacji, zwyczajowo spożywana żywność nie zawiera witaminy A w ilościach powodujących toksyczność).


Witaminy z grupy B
, to witaminy rozpuszczalne w wodzie, z tego też powodu ciężko doprowadzić do ich nadmiaru w organizmie. Każda z nich ma pewną rolę w budowie łodygi włosa. Niedobór cyjanokobalaminy powoduje niedokrwistość, która może prowadzić do wypadania włosów. Pirydoksyna umożliwia przemianę glikogenu w glukozę i uczestniczy w syntezie hemoglobiny. Kwas pantotenowy pobudza komórki budujące łodygę włosa do szybszego wytwarzania keratyny umożliwiając codzienny optymalny wzrost. Wpływa też na metabolizm kwasów tłuszczowych, dzięki czemu komórki skóry mogą zwiększyć syntezę lipidów służących regeneracji błon komórkowych. Z tych samych tłuszczów gruczoły łojowe włosa produkują sebum, który służy ochronie skóry i włosów przed wysuszeniem i czynnikami szkodliwymi. Biotyna, wytwarzana przez bifidobakterie w jelicie grubym odgrywa natomiast rolę w metabolizmie glukozy i aktywuje metabolizm białek w procesie tworzenia korzeni włosów i paznokci. Wzmacnia procesy powstawania keratyny i różnicowania komórek naskórka, włosów oraz paznokci, poprawiając ich stan.

Ogólnie witaminy z grupy B w dużych ilościach występują w drożdżach (pamiętaj, aby je zalać wrzątkiem lub zagotować przed wypiciem), mleku (wit. B2: mleko w proszku 1400 mcg/100g, mleko świeże 150 mcg/100g) oraz pozostałych produktach mlecznych, rybach, jajach, mięsie, warzywach strączkowych, produktach zbożowych. Także przy urozmaiconej diecie nie musimy się martwic o ich niedobór. Jedynie z witaminą B12 mogą być pewne problemy, gdyż występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – w mięsie wołowym oraz jajach, mleku, serach żółtych i rybach lub w produktach fermentowanych (zazwyczaj sojowych) przy udziale bakterii wytwarzających B12.

sledzie

śledzie korzenne>>

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli NNKT regulują ilość wydzielanego łoju – prawidłowa ich ilość w skórze zapewnia elastyczność oraz jej optymalne funkcjonowanie. NNKT zapewniają prawidłowy poziom nawilżenia i napięcia skóry, zapobiegają odwodnieniu, wzmacniają barierę naskórkową i funkcje obronne skóry (izolują włosy i owłosioną skórę głowy, co zapobiega m.in. łupieżowi i wypadaniu włosów). To dlatego bardzo niskokaloryczna dieta odchudzająca – często uboga w tłuszcze zazwyczaj kończy się wypadaniem włosów…

NNKT: śledź, łosoś, sardynki, makrela, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, awokado.

Selen został po raz pierwszy użyty podczas leczenia łupieżu. Wraz z cynkiem i beta-karotenem oraz witaminami E i C to prawdziwa bomba wypełniona antyoksydantami. Selen jest częścią szlaku metabolicznego jodu i przyczynia się do syntezy białka. Tłumaczy to między innymi, to że w przypadku chorób tarczycy jednym z objawów są wypadające włosy.

Dobre źródła selenu, to orzechy brazylijskie, czosnek, rośliny strączkowe czy grzyby.

Krzem stymuluje syntezę kolagenu. W roku 1993 A. Lassus z Centrum Badawczego w Helsinkach wykazał statystycznie istotne polepszenie grubości i jędrności skóry, złagodzenie zmarszczek oraz lepszą kondycję włosów i paznokci już po trzech miesiącach suplementowania krzemem.

Krzem źródła: kasza gryczana, skórki owoców (gruszki, jabłka, winogrona, agrest). Przetwarzanie żywności roślinnej znacznie zmniejsza zawartość krzemu, a żywność pozyskana ze źródeł zwierzęcych ma go zdecydowanie mniej.

Witamina E nie bez powodu zwana jest witaminą młodości, to właśnie ona odpowiada za sprężystość skóry. Stymuluje wzrost włosów, poprzez przyśpieszanie podziałów komórek macierzy włosa budujących jego łodygę. Jest silnym antyutleniaczem – chroni cebulki i znajdującą się w nich macierz włosa przed toksycznymi wolnymi rodnikami zabezpieczając wydzielinę gruczołów łojowych przed jełczeniem, co poprawia jakość nawilżenia włosów

Występowanie: kiełki pszenicy, jaja (żółtko), masło, chleb żytni, soja, słonecznik, mięso czerwone oraz oleje roślinne.

Witamina C jest niezbędna do produkcji białek keratynowych. Ma wpływ na poprawny kształt i strukturę włókien zbudowanych z kolagenu. Niedobór witaminy C zaburza produkcję białek keratynowych, co przekłada się na wadliwą strukturę tego białka  słabość mechaniczną zrogowaciałego budulca włosa. Uwidocznia się to rozdwajaniem się włosów i ich łamliwością.

Występowanie: natka pietruszki, papryka, brokuły, kalarepa, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki, kiwi.

pietruszka natka

Woda też jest istotna!! Jest głównym składnikiem organizmu i stanowi około 50 % jego masy. Przebiegają w niej wszystkie procesy życiowe. Jest także niezbędna dla włosów. Wnętrze zdrowego włosa zawiera około 10 % wody i tę ilość wody dobrze jest stale utrzymać. Nadmierne wyparowanie wody powoduje wysuszenie struktur włosa, a w konsekwencji ? jego sztywność, łamliwość i rozczepianie się końcówek.

Optymalna ilość wody jakiej potrzebujesz to 1,5 – 2 litry na dobę. Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie uprawiania sportu, upałów lub podczas przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu.

herbatkamazurska

Dbajcie o siebie 🙂

  • Bardzo ciekawy artykuł! Jak widzę muszę wprowadzić parę zmian w swoim jadłospisie, bo ostatnio mam problem z włosami 🙁 !

    • dziękuję i w takim razie DO DZIEŁA 🙂

  • Ama Ndra

    Bardzo interesujący artykuł 🙂

  • Długa lista 🙂 Ale włosy świetnie pokazują, czy się dobrze odżywiamy.

    • To prawda – paznokcie i cera także obrywają za nasze grzeszki żywieniowe 🙂

  • Przydatne informacje! Ja mam problem z wypadającymi włosami szczególnie zimą, więc wtedy stosuję kurację drożdżową. Nie jest zbyt smaczna, ale widać efekty:)

    • Zimą nasze włosy mają naprawdę ciężko… 🙂

  • Mnóstwo tych informacji jak na jeden artykuł, ale na pewno nikt na tym nie straci, no chyba, że wypadające włosy 🙂

  • Bardzo ciekawy… ostatnio miałam spore problemy z włosami (ach ta zima!) zaopatrzyłam się w witaminy, ale zmieniłam też dietę więc na pewno skorzystam z Twoich wskazówek

  • Bardzo ciekawy wpis 🙂 może dlatego, że dbam o urozmaiconą dietę, to zawsze słyszę od fryzjerki, że moje włosy nie są zniszczone i tylko odświeżymy końcówki 🙂 także utwierdziłam się w przekonaniu, że właściwe odżywianie to klucz do sukcesu 🙂

  • Karolina Niźnik

    po urodzeniu syna moje włosy zaczęły wypadać mi dosłownie garściami! muszę zacząć wdrażać w życie Twoje rady 🙂

  • Och Wychowanie

    bardzo ciekawy i fachowy artykuł, warto skorzystać. Dziękuję, pozdrawiam 🙂

  • janielka

    fajny artykul , zawiera dużo ciekawostek

  • W każdej grupie spożywczej mam jakiś ulubieńców, poprawienie diety pod kątem włosowym będzie łatwiejsze 🙂

  • Fajny artykuł. Pamiętajmy tylko, że sklepowy chleb pszenny to tak naprawdę wyrób przemysłowy. Szukajmy zdrowia w innych wymienionych składnikach, ale w chlebie niekoniecznie. Chyba ze sami go upieczemy. 🙂

    • Chodzi po prostu o pszenicę, a domowe wypieki są zawsze lepsze niż sklepowa masówka 🙂

  • Ciekawy artykuł, na pewno wykorzystam Twoje wskazówki 🙂

  • Podrzucę Pani Matce, bo dziewczyna jakieś kruche te włosiska ma 🙂

    • Uszanowanie dla Pani Matki oraz w sumie dla Pana Matki także 😉
      niech rady dobrze służą 🙂

  • Beata Musiał

    To prawda, że często skupiamy się na łyknięciu tabletki witaminowej myśląc, że to najlepiej zapewni dbałość o skórę, włosy, dobry wzrok. Bardzo dobry i pożyteczny tekst.

  • serafinka

    Fajny tekst. Szczęściara ze mnie bo mam, włosów na 3 głowy 🙂

    • tylko pozazdrościć 🙂

  • Anna Przybyło

    Bardzo dobry artykuł, na pewno skorzystam z kilku rad!

  • Kasia

    Super tekst, musze zastosować u siebie 😉

    • admin

      Powodzenia! 🙂

  • Kamil Radlak

    zawsze podpowiadam, że najlepiej jest naturalnie dbać o siebie 🙂

  • Anna Przybyło

    Przydatne rady – muszę bardziej mysleć o tym co jem 🙂

  • Ja mam bardzo mocne włosy, zasługa genów ale mam również fioła na punkcie zdrowego odżywiania więc coś w tym jest 😉 Mój jeden włos jest mocny i gruby prawie jak żyłka nawet nie mogę go rozerwać.

    • Super – tylko pozazdrościć 🙂 Ja w sumie też nie narzekam, ale… mogłyby być ciut grubsze 😉

  • Widzę wiele produktów, które lubię i chętnie jem, ale także takie, które zdecydowanie powinnam włączyć do diety. Zacznę od wysiania rzeżuchy 😀

    • Wiosna na parapecie!!! 🙂 SUPER!

  • Doris EM

    Świetny post! <3 idealny dla mnie, dziękuję. A inne Twoje wpisy… muszę przyznać ze też warte uwagi 😉

  • sznouty.blogspot.com

    świetne zdjęcia przyciągające uwagę i bardzo ciekawy artykuł ! pozdrawiam

    • Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  • No post dla mnie! A ja poproszę jeszcze informację- co jeść/zrobić/brać na pękające opuszki palców?:)

    • Jeśli nie jest to reakcja alergiczna na detergenty czy proszki to postawiłabym na natłuszczanie i wzmacnianie skóry. Witaminy A i E oraz z grupy B. Zatem oleje, orzechy, awokado i ryby oraz dwutygodniowa kuracja drożdżowa – 1/4 kostki drożdży upłynniona we wrzątku! 🙂

      • Omg!! Jesteś świetna! 😀
        A w tych drożdzach to mam moczyć czy jak?

        • OJ… nie dopisałam 😉

          PIĆ 🙂 🙂 🙂

  • Świetny artykuł, bardzo treściwy z pewnością do niego wrócę 🙂

    • miło to czytać – dziękuję!

  • Bardzo fachowo wyjaśnione wszystkie kwestie, wręcz poradnikowo:) fajnie zaciągnąć nieco wiedzy:)

  • Bardzo ciekawy i przydatny dla mnie wpis ponieważ suplementów łykać nie mogę A moje włosy potrzebuje pomocy.

  • Kolejny dowód na to, że jesteś tym co jesz 🙂

  • Karolina Mos

    Świetny artykuł, spora dawka przydatnych informacji-przynajmniej dla mnie. Moje włosy po porodzie niestety nie chcą dojść do siebie. W ciąży były ładne, błyszczące, mocne…a teraz łamliwe, brak im blasku i życia. Dzieki za ten wpis!

  • Selen i bomba antyoksydantów czyli kolejny świetny powód aby pochłaniać moje ukochane orzechy brazylijskie <3

  • aleks

    Zazwyczaj nie miałam problemów z włosami, ale ostatnio ich kondycja podupadła, więc będę musiała się zastosować do rad 😀

  • Na włosy nie narzekam 🙂

  • Laura LR

    Fajny post 🙂
    Zdecydowanie skorzystam

    • Bardzo mi miło, polecam się 🙂

  • Solidna dawna informacji i bardzo różnorodne propozycje. Cieszę się, że ryby tak często się pojawiają, bo za chwilę modyfikuję swoją dietę i będzie to jedyne mięso w niej 🙂 A moje włosy po ciąży i karmieniu na pewno zasługują na dopieszczenie – im bardziej naturalne, tym lepiej!

    • Po ciąży na pewno należy im się trochę więcej uwagi! Powodzenia! 🙂

  • Będę musiała przyłożyć się do swojej diety, bo jem zbyt mało orzechów i ryb 🙁

    • Powodzenia we wprowadzaniu zmian 🙂

  • Pingback: RZODKIEWKI ZAMIAST CHIPSÓW - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: rzodkiewki()

  • Pingback: rzodkiewki()

  • Bardzo ciekawy i pomocny wpis 😀

  • Świetny wpis! Bardzo merytoryczny. Zdecydowanie zbyt często zapominamy że to w jakim stanie jest nasza skóra włosy i paznokcie zależy od tego co jemy 🙂

  • Chyba powinnam podsuwać chłopakowi więcej produktów bogatych w miedź, bo pojawiło się u niego kilka siwych włosów 😉

  • W moim wypadku codzienne łykanie oleju i/lb ziarenek lnu bardzo poprawiło stan włosów 🙂 Sama podkreślam, gdy tylko mogę, że zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego wyglądu włosów 🙂

  • Jestem weganką więc z większością Twoich tez się nie zgadzam, a myśl o jedzeniu ozorków mnie przeraziła :-O Ale zgadzam się, że nawodnienie jest bardzo ważne i trzeba pić dużo wody, szczególnie latem 🙂 Pozdrawiam <3

  • U mnie czasem ciężko z włosami, szczególnie latem. Ale widzę ogromną zmianę w paznokciach, które stały się bardzo mocne pod wpływem odżywiania. Czekam tylko na zmianę kondycji włosów 🙂

  • jak to mówią – jesteś tym, co jesz i akurat wiele kwestii zdrowotnych zaczyna się na talerzu