ZUPA Z POKRZYWY – WIOSENNY MUST-HAVE

Niech Was nie zraża kapryśna pogoda! Wykorzystajcie maj w 100% – to doskonały czas na wzbogacenie diety o pachnące świeżością soczyście zielone warzywa, których nam brak zimą!

Cudownie wiosenna, wiosennie zielona i wybitnie zdrowa. Prosta, tania (główny jej składnik znajdziecie za darmo w parku czy ogrodzie), sycąca oraz szybka! Jak przystało na panujące wciąż mody – zupa jest także bez glutenu i wegańska 😀 To obowiązkowy punkt w Waszym menu tej wiosny.

Zupa z pokrzywy – odważ się!

pokrzywa

Zupa z młodych listków pokrzywy – przepis na 2 porcje.

4 garście młodych pokrzyw (ja na 2 porcje dałam litrowy słoik liści)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchew
1 łyżka masła klarowanego
około 0,6 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
2-3 ziemniaki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz ew. kilka kropli soku cytrynowego

Drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę zeszklij w garnku na maśle, dodaj posiekany czosnek oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż chwilę uważając, aby warzywa się nie przypaliły. Zalej całość bulionem i gotuj kilka minut (aż ziemniaki będą miękkie). Pod koniec wrzuć dobrze wypłukane i drobno posiekane listki pokrzywy (jeśli pokrzywa jest młoda wkrój także łodyżki). Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.

Gotową zupę przypraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

zupa z pokrzywy

Jeśli zainteresował Cię temat pokrzywy, mam też na blogu nieco więcej o tej roślinie:

właściwości zdrowotne pokrzywy>>

  • Jud

    Nigdy takiej zupy nie jadłam, ale wygląda bardzo świeżo i zdrowo 🙂

  • A jak tak kroić pokrzywę? Bo chyba parzy? Czy to inny rodzaj?

  • W życiu bym nie wpadła na pomysł zrobienia zupy z pokrzywy! 😀 Szczerze mówiąc chyba trochę bałabym się ją ugotować, nie potrafię sobie wyobrazić jak smakuje. 😉

  • Chodzi za mną co roku, nigdy jeszcze nie byłam tak odważna… :/

  • Martyna Cieślińska

    Sama nigdy takiej zupy nie robiłam, ale chyba muszę się skusić :] POzdrawiam

  • Wielopokoleniowo 3

    CHyba się skuszę i wypróbuję 😉 W ogrodzie mam jej mnóstwo 😉

  • Przyznam, że nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie! Na działce mam tylko jeden gatunek ☺

  • Ciężko mi przekonać się do pokrzywy, choć już zdarzyło mi się ją jeść. Chyba zupę musiałabym zblendować 🙂 Na razie oswajam się wizualnie 😉

  • O, nietypowy przepis 🙂 Takie lubię najbardziej 😀

  • „Odważ się” to adekwatne do sytuacji słowa. 🙂 Pamiętam z dzieciństwa kłujący dotyk pokrzywy i teraz czuję pewien lęk, kiedy pomyślę, że miałabym ją zbierać na zupę. 😉 Ale chyba muszę się odważyć, bo suszona pokrzywa w postaci herbatki to nie to samo. Mam ochotę odkryć prawdziwe skarby kryjące się w pokrzywie.

  • Pingback: Sezon na pokrzywę - zobacz co dobrego kryje w sobie ten chwast.()

  • Moja prababcia cale zycie jadla salatke z mlodej pokrzywy, zupe i pila wywary. Dozyla 102 lat, w pelni zdrowia. szczupla i aktywna. Na pewno jest w pokrzywie zrodlo mlodosci 🙂

  • Super pomysł! Muszę w końcu się przełamać i przygotować coś z pokrzywą 😉

  • Nigdy nie robiłam takiej zupy. Zapisuję przepis i szukam pokrzywy 😀

  • Super! Świetny przepis 🙂