O CZYM PAMIĘTAĆ KUPUJĄC MIÓD?

Pamiętacie mój wpis o miodzie>>? Nie zamieściłam tam wielu informacji, gdyż nie chciałam wydłużać. Dziś zatem druga część: o czym koniecznie powinniśmy pamiętać kupując i używając miód?

Pszczoła, to po hebrajsku – słowo. Stąd wzięło się imię Debora – Objawić Słowo Boże (Prawdę). Miód bowiem wytwarzany przez pszczoły nie wymaga po zbiorach żadnych zabiegów ani przeróbek – jest zatem (powinien być!!!) czystą prawdą.

Na co zwrócić uwagę kupując miód?

Kupując miód zwróćmy uwagę czy jest to produkt naturalny i skąd pochodzi.

Oglądając w sklepie słoik miodu spójrzmy na etykietę, powinniśmy na niej znaleźć informację nt. nazwy miodu, daty rozlewu oraz nazwisko i adres producenta (pszczelarza). Widząc informację „mieszanka miodów pochodzących z krajów członkowskich UE i spoza UE” powinna nam się zapalić czerwona lampka! To znak, że  miód jest mieszaniną różnych miodów – aby nabrał jednorodnej barwy i konsystencji najpewniej był podgrzany i mieszany. Co oznacza, że zapewne stracił już swoje właściwości zdrowotne. Pamiętajmy bowiem, że miód w temperaturze 40 st. C traci swoje właściwości lecznicze. Nie dodawajmy go zatem do gorącej herbaty, grzańca ani do ciast. Mając wysokiej jakości prawdziwy miód delektujmy się nim bez podgrzewania, np. na kanapce.

Co zrobić jeśli w naszej kuchni stoi mieszanka miodów? Skoro już wiemy, że taki miód stracił swoje właściwości dodajmy go do dań, które chcemy podgrzać. Taki miód będzie dobrym dodatkiem do ciast (piernik, pierniczki), można nim osłodzić grzańca lub gorącą herbatę.

miód

Co jeszcze znajdziemy na etykiecie miodu?

Jego rodzaj. Miody dzielimy na kilka grup ze względu na pochodzenie surowca oraz według sposobu pozyskiwania.

miód rzepakowy – bardzo słodki, o dużej zawartości glukozy i aminokwasów. Pomocny w stanach zapalnych wątroby i dróg żółciowych, ma silne właściwości odtruwające

miód gryczany – o silnym zapachu gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zalecany przy niedoborze żelaza oraz dolegliwościach ze strony układu krążenia.

miód akacjowy – posiada delikatny i lekko mdły zapach akacji, odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe. Wzmacnia układ krążenia, działa uspokajająco, moczopędnie i bakteriobójczo. Stosuje się go w chorobach nerek, wątroby oraz nadkwaśności żołądka.

miód lipowy – ma wyraźny zapach lipy i ostry smak z lekką goryczką. Zalecany jest przy przeziębieniach i grypie.

miód wielokwiatowy – o łagodnym i woskowym zapachu, może posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju kwiatu. Ma właściwości odżywcze i wzmacniające. Jest najpopularniejszym miodem konsumpcyjnym.

miody nektarowe – produkowane z soku roślinnego pobieranego przez pszczoły z nektarników i z soków roślinnych i owocowych. Zazwyczaj są jasne, o słabym aromacie i delikatnym smaku. Wyjątek stanowią ciemne i nieco ostrzejsze w smaku miody wrzosowe oraz gryczane.

miody spadziowe – powstają z zebranych przez pszczoły wydalin mszyc i czerwców, mają łagodny smaku i lekko korzenny aromat. Są szczególnie bogate w związki mineralne i kwasy organiczne. Mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne. Stosowane w schorzeniach dróg oddechowych oraz układu krążenia.

na co zwrócić uwagę kupując miód

O miodzie Manuka trochę więcej pod tym linkiem>>

Z podaniem miodu dzieciom należy poczekać przynajmniej do ukończenia pierwszego roku życia. Dzieje się tak z dwóch powodów: po pierwsze z powodu silnie alergizujących właściwości miodu, po drugie z powodu możliwości zatruciem bakterią Clostridium botulinum. Bakteria ta występującej dość powszechnie w glebie w postaci zarodnikowej. Bakterie te namnażają się w jelitach i uwalniają toksyny prowadząc do choroby zwanej botulizmem dziecięcym. Bakteria ta bywa wykrywana w miodzie, ale także w owocach, warzywach, mięsie oraz kurzu i powietrzu!

Na zdrowie 🙂

  • Aleksandra Załęska

    Miód spadziowy to mój numer jeden 🙂

  • Cieszę sie ze trafilam na ten wpis. Zawsze man problem ktory wziac.

  • Miód kupuję tylko z pewnych źródeł, od lokalnych bartników. Kiedyś próbowałam miodu sklepowego (trafiłam na taki słabej jakości) i więcej takiego miodu nie przełknę. Za to prawdziwy miód z radością łączę wieczorem z pyłkiem pszczelim i wodą i wypijam następnego dnia przed śniadaniem!

  • O! Słyszałam o tym, że miód w gorącej herbacie ma właściwie jedynie właściwości słodzące, ale nie pomyślałam o tym, że podobnie dzieje się z ciastami. 🙂

  • Miód wielokwiatowy – mój faworyt 😉

  • Przydatne wskazówki, aczkolwiek muszę przyznać, że ja za miodem nie przepadam. Jest zbyt słodki 😀

  • No proszę, nie wiedziałam że różne rodzaje miodu polecane są na różne schorzenia. Człowiek uczy się całe życie. Ja mam stałego i sprawdzonego dostawcę miodu, nie kupuję go od nieznajomych.

  • U mnie ostatnio prawie całkowicie zastąpił on cukier:) Zawsze lubilam smak wielokwiatowego i lipowego

  • Bardzo lubię używać miodu do słodzenia herbaty. Raz,że można zastąpić cukier a dwa,że herbata ma całkiem inny (lepszy!) smak 😉

  • Bardzo lubię miód, niestety rok w rok giną nam wszystkie pszczoły, pewnie przez rolników, którzy pryskają chemię nie zważając na nic 🙁

  • Wiedziałam o tym, aby nie dodawać go do gorącej herbaty. Nie wiedziałam natomiast o napisach na etykiecie i właśnie po to weszłam właśnie w ten artykuł. Dzięki! <3
    Mój ulubiony wielokwiatowy <3 mniam!

    • Cieszę się, że mój tekst się przydał, na zdrowie ❤

  • Bardzi lubię miód pitny (lejący) chyba tak się na niego mówi. Zawsze sprawdzam czy jest naturalny, sztuczny kupuje tylko do ciasta ze względu na cenę 🙂