BURAKI MARYNOWANE NA OSTRO

To mój nowy HIT!! Od dobrych kilku miesięcy dodaję je niemal wszędzie – do pizzy, do sałatki, na kanapki. Doskonale podkręcają smak wielu dań, pasują do sałatek, jak i dań na ciepło.

Koniecznie je wypróbujcie, a odkryjecie zupełnie inne oblicze znanego Wam buraka. Marynowane na ostro buraki, to tylko kilka minut pracy, a efekt WOW gwarantowany! 🙂

buraki marynowane przepis

4 średnie surowe buraki
kilka ząbków czosnku
papryczka chilli
5-6 łyżek łagodnego w smaku oleju
kilka łyżek soku z cytryny lub octu (ja użyłam winnego)
szczypta soli
ulubione zioła lub przyprawy

Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki. W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła). Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki. Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły. Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.

Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…

Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak>>), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.

a więcej o tym warzywie poczytasz we wpisie nt. wartości odżywczej buraków>>

  • Pingback: SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK Z BURAKIEM - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ODKRYJ MOC BURAKÓW - Zdrowo Najedzeni()

  • Melduję Gotowość

    A ja się od kilku dni głowię jak wykorzystać buraczki z działki!

  • Przyznam, że bardzo mnie to zaciekawiło. Mój Ukochany nie przepada za burakami, ale lubi ostre potrawy, więc może tym go przekonam 😀 Bo ja bardzo lubię buraki!

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Nigdy nie próbowałam buraków w takim wydaniu. Jestem bardzo ciekawa ich smaku na ostro – więc bardzo prawdopodobne, że skuszę się na taką wersję 🙂

    • Daj proszę znać jak spróbujesz – jestem ciekawa czy Ci posmakują 🙂

  • Ada Podejma

    Nigdy nie jadłam takiej wersji buraka, moze sie skusze 🙂

    • Jestem ciekawa Twoich wrażeń po przetestowaniu 🙂

  • Patrycja Dorsz Vel Drożdż

    Uwielbiam buraczki…i uwielbiam ostry smak!:) Musze wypróbować!

  • OOo, ciekawe… Ja musiałam „polubić się „z burakami przez anemię w ciąży i o dziwo nadal mam na nie ochotę. Jak pokaże ten przepis mężowi to na pewno będzie zainteresowany;)

    • Myślę, że to świetna odmiana po tradycyjnej wersji buraków 🙂

  • Pycha!

  • Magdalena Chojnacka

    Buraczki koniecznie do przetestowania, fajna sprawa

    • Cieszę się, że zaintrygowałam przepisem 🙂

  • Bardzo lubię buraki! W takim wydaniu jeszcze nie jadłam! 🙂

    • Koniecznie spróbuj i podziel się wrażeniami!

  • Bardzo fajny pomysł. Nie spotkałam się jeszcze z burakami w wydaniu na ostro a tym bardziej w kanapce.

    • U mnie to od pewnego czasu codzienność 😉 na szczęście świetnie się przechowują w słoiku!

  • jotka132

    czy buraki są ugotowane?

    • nie, są surowe – zaraz dopiszę w przepisie!!

      • jotka132

        dzięki – muszę to zrobić – ten przepis brzmi bardzo intrygująco… chyba nigdy nie jadłam surowego buraka! 🙂

        • Pokrój w cienkie plasterki, jest wtedy fajnie chrupiący – coś jak kalarepka 🙂

  • Kasia Kowalczuk

    przepis brzmi pysznie, muszę wypróbować 😀

  • Beata Musiał

    Lubię buraczki w każdej wersji. Muszę wypróbować.

  • Pingback: POMYSŁY NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: DOMOWE PRZETWORY - ROBIMY ZAPASY - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ZAKWAS BURACZANY - Zdrowo Najedzeni()