BURAKI MARYNOWANE NA OSTRO

To mój nowy HIT!! Od dobrych kilku miesięcy dodaję je niemal wszędzie – do pizzy, do sałatki, na kanapki. Doskonale podkręcają smak wielu dań, pasują do sałatek, jak i dań na ciepło.

Koniecznie je wypróbujcie, a odkryjecie zupełnie inne oblicze znanego Wam buraka. Marynowane na ostro buraki, to tylko kilka minut pracy, a efekt WOW gwarantowany! 🙂

buraki marynowane przepis

  • 4 średnie surowe buraki
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 5-6 łyżek łagodnego w smaku oleju
  • kilka łyżek soku z cytryny lub octu (ja użyłam winnego)
  • szczypta soli
  • ulubione zioła lub przyprawy

Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki. W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła). Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki. Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły. Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.

Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…

Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak>>), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.

a więcej o tym warzywie poczytasz we wpisie nt. wartości odżywczej buraków>>