CIEKAWOSTKI DIETETYCZNE – CHAGA

Jeśli oglądaliście film „Jedna ręka nie klaszcze” to być może kojarzycie scenę, w której bohater filmu dostaje do wypicia herbatę, po wzięciu łyka pyta: „co to za herbata?” i dostaje odpowiedź: „zwykła, grzybowa no więc… dziś dla Was ciekawostka – herbatka grzybowa CHAGA.

Chaga – inaczej błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus), to dziko rosnący na pniach brzozy grzyb – najczęściej występuje w czystych lasach dalekiej północy. To grzyb dojrzewający w warunkach naturalnych nawet około 20 lat. Oczywiście w warunkach laboratoryjnych nie potrzeba mu ani pnia brzozy, ani tak wielu lat… ale to przecież nie to samo! W medycynie ludowej stosowany jest od wieków. Jednym z najstarszych dokumentów potwierdzających zastosowanie huby do celów leczniczych jest dzieło Hipokratesa „Corpus Hippocraticum”. Ojciec medycyny stosował napary z tego grzyba na obmywanie ran. W Rosji, przynajmniej od XVI wieku chaga stosowana jest do leczenia nowotworów. Na Syberii leczono nią chorobę wrzodową żołądka oraz schorzenia wątroby. Wierzono, że picie naparów z tego grzyba poprawia samopoczucie i dodaje witalności, wodą, w której gotowano chagę obmywano także noworodki.

Badania naukowe ostatnich lat potwierdzają antynowotworowe właściwości tego grzyba, jego pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz działanie przeciwzapalne.

beta glukany

Jak większość grzybów, także i chaga jest bogata w beta glukany – polisacharydy o licznych właściwościach prozdrowotnych. Beta glukany zostały wielokrotnie brane pod lupę przez naukowców, ich wpływ na zdrowie jest więc udowodniony i… bez wątpienia nie doceniany w naszej codziennej diecie. Mają one działanie obniżające stężenie cholesterolu i zmniejszają wahania glukozy we krwi. Są więc doskonałym dodatkiem w diecie osób zagrożonych cukrzycą czy też z zaburzeniami lipidowymi. Z racji tego, że należą do rozpuszczalnej frakcji błonnika zwiększają także uczucie sytości – poprzez pęcznienie w żołądku. To doskonała informacja dla wiecznie głodnych, podjadających czy też odchudzających się osób. Beta glukany wspomagają także pasaż treści pokarmowych w jelicie grubym – biorą udział w formowaniu stolca i przyspieszają wypróżnianie. Zapobiegają więc zaparciom, a poprzez zwiększenie częstości wypróżnień zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.

herbata chaga od Holistic

antynowotworowe właściwości

Chaga, to także polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, aminokwasy, składniki mineralne (miedź, potas, cynk, żelazo, wapń) oraz witaminy z grupy B i barwnik melanina. W grzybach tych znajdziemy także betulinę oraz kwas betulinowy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Betulina nasila apoptozę (śmierć) komórek rakowych jelita grubego, raka piersi oraz raka płuc. Kwas betulinowy natomiast działa lepiej w przypadku czerniaka, glejaka wielopostaciowego, białaczki oraz kilku typów raka, takich jak: rak głowy, okrężnicy, piersi, prostaty i szyjki macicy.

jak stosować grzyby chaga?

Sproszkowane grzyby chaga zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą dzięki czemu wykorzystamy wszystko to co w nich najlepsze.

Kup i spróbuj jak działa chaga>>

środki ostrożności

Warto uważać na ten produkt zażywając leki przeciwzakrzepowe, gdyż chaga ma w swoim składzie składniki o podobnym działaniu, co może zwiększać ryzyko krwawienia.

Chaga wchodzi także w interakcję z lekami dla cukrzyków, w tym z insuliną. Może powodować hipoglikemię objawiającą się m.in. osłabieniem czy zawrotami głowy.

Wciąż nie ma również dostatecznej ilości badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania grzyba chaga w czasie ciąży czy laktacji. Lepiej zatem unikać go w tym czasie.

 

Lubicie stosować takie nowinki żywieniowe czy jesteście raczej tradycjonalistami w kuchni?