Coś innego niż tradycyjne pierniczki. Rozgrzewające, bardzo aromatyczne i zimowe. Jeśli lubicie imbir, to koniecznie spróbujcie! Ja dodałam do nich tyle imbiru, że wyszły mi naprawdę mocne „lecznicze” ciasteczka 😉 Możecie dodać mniej, żeby Was nie paliło w gardle.

Szybko się robią, nie muszą mięknąć w puszce i są naprawdę smaczne! Fajna alternatywa dla tradycyjnych pierników.

ciasteczka imbirowe – przepis

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru (spokojnie można dać 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszaj z imbirem, cynamonem, sodą, goździkami i solą. Odłóż.

W misce utrzyj masło na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodaj jajko, wanilię i utrzyj całość.

Do masy maślanej wsyp odłożone suche składniki i zmiksuj. Powstałą, dość miękką masę odłóż do schłodzenia w lodówce.

Obtaczając dłonie w mące formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (ciasteczka urosną). Ciasteczka spłaszczaj dłonią lub lekko natłuszczoną szklanką.

Piecz w temp. 175 st. C przez około 10 – 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

Wystudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com – lekko go tylko zmodyfikowałam dodając mniej cukru i jasną mąkę orkiszową zamiast pszennej.

a tu znajdziesz inne przepisy na świąteczne dania>>