CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

Mała przekąska do kawy zawsze jest dobrym pomysłem. A bez białej pszennej mąki i ogromnej ilości cukru, bez tłuszczu palmowego i z naszymi ulubionymi dodatkami (zajrzyj tu i przeczytaj dlaczego warto jeść czekoladę) to już w ogóle… niebo w gębie! Smaczne, szybkie i do tego zdrowe. Przedstawiam Państwu ciasteczka owsiane z czekoladą!

Zamiast czekolady można użyć wiórków kokosowych, posiekanych migdałów lub rodzynek. Do wyboru do koloru, te ciasteczka można naprawdę łatwo modyfikować, długo przechowywać i rozkoszować się ich smakiem bez większych wyrzutów sumienia.

ciasteczka owsiane – przepis

  • 220 g mąki owsianej (można użyć zmielonych płatków)
  • 4 łyżki dowolnego słodzika (nie jest konieczny)
  • 1 płaska łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
 
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą lub proszkiem. Jaja ubij na puszystą masę dodając ew. cukier. Do jaj wlewaj powoli przestudzone masło i wciąż mieszając wsypu po łyżce mąki. Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę (orzechy, wiórki lub rodzynki). Wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki, aby masa stężała (na minimum godzinę, ale można i na całą noc).
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozgrzej piekarnik do 180 st. C a blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Z ciasta lep kulki i rozpłaszczaj je dłonią lub stemplem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut i studź na kratce. Ciastka doskonale się przechowują w szczelnym pojemniku, nawet 2-3 tygodnie. W upalne dni można je przechowywać w lodówce.
ciasteczka owsiane
A jeśli jeden przepis na owsiane ciasteczka to za mało zapraszam do buszowania po blogu, znajdziesz u mnie jeszcze sporo pomysłów na wykorzystanie mąki lub płatków owsianych przepis na ciasteczka owsiane z chia i czekoladą albo proste ciasteczka owsiane z rodzynkami albo przepis na mój HIT zielona babka z maki owsianej ewentualnie ciasto leśny mech w wersji owsianej
  • Małgorzata Hert

    Świetne, zapisuję i nie długo zrobię 🙂

  • Przepadam za takimi slodkosciami 🙂 Pyszne, zdrowe i nie tucza 😛

    • z tym „nie tuczą” to bym uważała… na ilość 😉

  • Małgorzata Hert

    Tak jak obiecałam – przepis zapisałam. W sobotę mam wolne więc będę robić. Już się nie mogę doczekać 🙂

    • i jak? i jak?? 🙂 🙂 🙂 Mam nadzieję, że się udały!!

  • Muszę zrobić moim dzieciakom, fajny przepis 🙂

  • Świat Toli

    Muszę sobie zapamiętać ten przepis :).

  • Olga Dąbrowska

    Zapisuję przepis,!

  • Mama Tosiaczka

    Bardzo lubię! Kiedyś robiłam ciasteczka owsiane z kakao i jabłkami 🙂

  • Muszą być pyszne. Robiłam już w swojej „karierze” rózne ciasteczka owsiane, chętnie wypróbuję również Twój przepis.

    • Daj znać czy się udały 🙂

  • Chętnie wypróbuję, bardzo lubię owsiane ciasteczka, a takich jeszcze nie jadłam. Córka też lubi, a nie ma to jak domowe słodycze dla malucha 🙂

    • Też uważam, że domowe zawsze lepsze 🙂

  • Ja Zwykła Matkaa

    Mój syn ma uczulenie na kakao, więc twoje ciasta to idealny pomysł dla niego. W dodatku Zdrowe 🙂

    • te ciasteczka są z czekoladą 😉 także przy uczuleniu na kakao radzę zamienić ją na coś innego!

  • Olga Dąbrowska

    Idealne do kawy!

  • Chętnie kiedyś spróbuję 🙂

    • Koniecznie podziel się zdjęciem jak już upieczesz 🙂

  • Pingback: ORZECHOWE SEZAMKI Z MAKIEM - Zdrowo Najedzeni()