SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Coś czuję, że każdy nas to zna… Niespodziewani goście nadchodzą, a w lodówce tylko światło albo inaczej: ochota na słodkie co nieco zazwyczaj dopada nas znienacka. Od braku cukru aż Cię skręca, a sezon na bikini nieubłaganie się zbliża… Jak żyć? 😉

Zanim wyskoczysz do kiosku po batona zobacz czy w szafce nie poniewiera się: puszka ciecierzycy, zapomniana tabliczka gorzkiej czekolady, niedojedzone masło orzechowe (lub garść dowolnych orzechów i blender), mąka (ryżowa, z amarantusa, gryczana lub pełnoziarnista/razowa – jeśli nie musisz unikać glutenu) i jeszcze jakiś słodzik – melasa, miód, ew. garść daktyli.

Zaczynamy, za 20 minut będzie można parzyć kawę do ciasteczek!

Wegańskie (pod warunkiem, że nie użyjesz miodu) i bez glutenu, a do tego z czekoladą!

ciecierzyca-czeko-gf_chickpea

bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy

  • 1 puszka ciecierzycy (lub 240 g ugotowanych ziaren – mąka z ciecierzycy nie zda tu egzaminu)
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej* (z amarantusa, ryżowej)
  • 3 czubate łyżki dowolnego masła orzechowego (ok. 60 g)
  • ok. 100 g melasy (syropu klonowego, ew. miodu)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (mniej więcej 1/2 tabliczki)*
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

*zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce)

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmik­suj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód. Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca. Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.

Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.

*możesz dodać mąkę pszenną – optymalnie pełnoziarnistą, ale wtedy ciasteczka nie będą bezglutenowe!

ciecierzyca-chickpea-cookies

1 ciasteczko, to około 80 kcal 🙂

 

Zerknij na inne pomysły na legalne słodycze – bez cukru

CIASTO KORZENNE BEZ CUKRU

GORĄCA CZEKOLADA BEZ CUKRU

MASY DO MAZURKÓW BEZ CUKRU

PROSTE CIASTECZKA BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Za ciecierzycą generalnie nie przepadam – ale w formie takich ciasteczek pewnie bym się skusiła 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Moze sie skusze bo mam ciecierzyce i zastanawiam sie jak ja zrobic.

  • Mamnatooko.pl.

    Lubię takie przepisy. Z pewnością skorzystam.

  • Bea Miko

    wyglądają i brzmią obłędnie 🙂 lubię takie eksperymenty, a z cieciory, którą uwielbiam jeszcze nie jadłam 🙂

  • ewa

    chyba zrobię, bo nie są pracochłonne, a ja ostatnio bezgluten.

  • Przepis bardzo chętnie wykorzystam, coś dla mojej córki. 🙂

  • <3 Wspaniałe ciasteczka. Ciekawi mnie, jak smakują, bo nigdy wcześniej nie jadłam ciecierzycy.

  • Blondynki Kreatywnie

    Wygladaja kosmicznie ciekawe czy tak smakuja

  • Masło orzechowe… rozumiem, że bez cukru – to jakie polecasz?

  • Moja Mama kupiła jakiś czas temu ciecierzycę chyba po to, żeby zrobić sałatkę, ale do tej pory puszka stoi w szufladzie. Gdy odwiedzę Rodzinny dom, przygotuję ciasteczka z Twojego przepisu – wyglądają przepysznie 🙂

  • Ja Zwykła Matkaa

    Świetny skład. Proste w wykonaniu. Zdrowe. To smakołyk idealny dla mnie. Przepis do wypróbowania.