CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE

Weekend spędziłam na działce, z której wróciłam z naręczem marchwi – a co zrobić z tak pokaźną porcją marchewki? Oczywiście ciasto! 😀

Marchewkowiec za sprawą mąki pełnoziarnistej i sporej ilości dodatków jest sycący i nadaje się raczej jako przekąska niż deser po posiłku. Ciasto wspaniale wyrosło i zapewniam, że zakalca brak! Po wystudzeniu można je przekroić i przełożyć kremem z serka kanapkowego (np. filadelfia) zmiksowanego z cukrem pudrem. Ja wolę jednak wersję saute.

marchewka

Zapowiada się przepyszna przerwa w pracy 🙂

CIASTO MARCHEWKOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

Przepis na okrągłą blachę 26 cm

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszenne tortowej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 400 g marchwi startej na tarce
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • małe opakowanie wiórków kokosowych (90 g)
  • duża garść orzechów (najlepiej włoskich) – ja dałam migdały, bo włoskie akurat wyszły
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

marchewkowe2

Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal. Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę. Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem. Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).

Wystudź dokładnie przed krojeniem.

marchewkowe

Mały kawałek (60 g), to 180 kcal 🙂

A tu inne pomysły na ciasta:

zielone ciasto owsiane

ciasto bez tłuszczu z bakaliami