CIASTO MARCHEWKOWE PEŁNOZIARNISTE

Weekend spędziłam na działce, z której wróciłam z naręczem marchwi – a co zrobić z tak pokaźną porcją marchewki? Oczywiście ciasto! 😀

Marchewkowiec za sprawą mąki pełnoziarnistej i sporej ilości dodatków jest sycący i nadaje się raczej jako przekąska niż deser po posiłku. Ciasto wspaniale wyrosło i zapewniam, że zakalca brak! Po wystudzeniu można je przekroić i przełożyć kremem z serka kanapkowego (np. filadelfia) zmiksowanego z cukrem pudrem. Ja wolę jednak wersję saute.

marchewka

Zapowiada się przepyszna przerwa w pracy 🙂

CIASTO MARCHEWKOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

Przepis na okrągłą blachę 26 cm

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszenne tortowej
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 400 g marchwi startej na tarce
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • małe opakowanie wiórków kokosowych (90 g)
  • duża garść orzechów (najlepiej włoskich) – ja dałam migdały, bo włoskie akurat wyszły
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

marchewkowe2

Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal. Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę. Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem. Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).

Wystudź dokładnie przed krojeniem.

marchewkowe

Mały kawałek (60 g), to 180 kcal 🙂

A tu inne pomysły na ciasta:

zielone ciasto owsiane

ciasto bez tłuszczu z bakaliami

  • Uwielbiam ciasto marchewkowe!

  • Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast, ale nigdy nie pomyślałam, żeby wzbogacić je czekoladą – trzeba będzie spróbować, bo wygląda bosko 🙂

  • aniaodgotowania

    Ciasto marchewkowe jest super, ale pewnie dużo czasu minie, zanim ludzie przestaną się go „bać”. Na szczęście ma już sporo fanów, ale nadal warzywa w wersji na słodko i owoce na słono to temat dla niektórych dość kontrowersyjny 😉 Przepis wydaje się być prosty i skuteczny, pewnie wykorzystam 🙂 Już parę razy robiłam ze swojego przepisu, będę miała porównanie! A jeśli wariant z serkiem wyda się komuś zbyt oklepany, to zapraszam po przepis na „nutellę” z awokado i bananów, próbowałam takiego połączenia na własnej skórze i wychodzi bardzo dobrze.

    • JMJ

      Myślę, że ciasto marchewkowe czy to ze szpinakiem jest już dość popularne, raczej to z pietruszką (korzeniem) czy burakiem dopiero wchodzi na salony 🙂
      A krem z awokado i bananem znam i czasem robię! 🙂

  • Ale lubię ciasto marchewkowe! Jest super! Niestety, sama jeszcze nie robiłam, zawsze udaje mi się zjeść u kogoś 😀 Muszę wreszcie sama wypróbować!

  • Uwielbiam marchewki w każdej postaci! Takie ciacho na pewno jest zdrowsze od czekoladowego tortu, więc na pewno wypróbuję 🙂

  • Ooo super przepis! Chodzi za mną marchewkowiec, więc wypróbuję Twój przepis na weekend. Dzięki! 🙂

  • Ciasto marchewkowe kiedyś robiłam raz. Było smaczne, ale jednak nie było idealne. Muszę spróbować Twojego przepisu bo wygląda naprawdę apetycznie

  • Uwielbiam takie jedzenie na zdrowo, ale jako deser lekko na słodko 🙂

  • Byłam negatywnie nastawiona do tego ciasto (bo marchewki nie lubię! xd) ale odkąd kupiłam je raz w … Biedronce, zmieniłam zdanie! Przepis nie wygląda na aż tak trudny, a efekt super, więc może może… 🙂

    • JMJ

      Przepis jest banalny, a ciasto pycha! Trzymam kciuki 🙂

  • Pingback: JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW - Zdrowo Najedzeni()