CIASTO Z MORELAMI Z MĄKI ORKISZOWEJ

To tzw. ciasto awaryjne – szybkie, zawsze się udające, bez brudzenia miksera czy niezliczonej ilości naczyń. Z tego co masz pod ręką. Żadnych udziwnień w stylu nasiona chia czy mąka z amarantusa (chociaż też by się nadała) 😉

Weź jogurt (mleko albo resztkę śmietany, maślanki albo roślinną wersję jogurtu), do tego dowolna mąka – pszenna, orkiszowa, owsiana, pszenna pełnoziarnista lub mix mąk (jeśli akurat zostały Ci same resztki) np. orkiszowa z kokosową lub pszenna z jaglaną. Trochę oleju, jajka i sezonowe owoce! I tak oto w ciągu godziny masz już gotowe fajne ciasto 🙂

Przepis banalny, uda się nawet kulinarnym nowicjuszom.

U mnie jest wersja z jogurtem naturalnym, mąką orkiszową i moimi ulubionymi morelami! Zróbcie swoją wersję i pochwalcie się nią w komentarzu.

Ciasto z morelami – wersja orkiszowa.

350 g mąki orkiszowej (niepełne 3 szklanki)
300 g maślanki lub jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki sody (lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
3 jajka
100 g oleju (pół szklanki)
50 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
dowolne owoce (u mnie 3 morele)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą i wymieszać łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami. Przelać do wyłożonej papierem formy. Wierzch posypać owocami.
Morele (śliwki) umyć i osuszyć, wyjąć pestki i pokroić w dowolny sposób – połówki lub mniejsze cząstki. Z truskawek odciąć szypułki i przekroić ew. na połówki. Wiśnie lub czereśnie tylko wydrylować. Borówkami, malinami, porzeczkami lub jagodami po prostu posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 40 – 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić w formie.

ciasto orkiszowe