CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Wilgotne, lekko kwaskowate i rozpływające się w ustach. Doskonałe ciasto z kwaśnymi owocami, w sam raz na podwieczorek 🙂

PRZEPIS na dużą blachę

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru (lub  ksylitolu)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ew. 2 łyżki jogurtu, jeśli ciasto będzie za suche

Wszystkie składniki dokładnie, ale szybko zagnieć. Przełóż do miski, przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Następnie podziel ciasto na trzy części, 1/3 schowaj do lodówki (będzie jako kruszonka na wierzch). Resztą ciasta pokryj dokładnie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiecz ciasto w temp. 180st.C przez około 15 minut.

BUDYŃ

  • 600 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g ksylitolu
  • 4 łyżki mąki pszennej*
  • 2 skrobi ziemniaczanej

Pół szklanki mleka wymieszaj na gładką masę z mąkami i żółtkami. Resztę mleka zagotuj z ksylitolem. Kiedy zacznie wrzeć wlej zmiksowaną masę i mieszaj energicznie aż krem zgęstnieje. Przykryj folią lub talerzykiem i odstaw do ostudzenia.

*ja dałam do budyniu mąkę pełnoziarnistą, bo innej nie miałam i budyń się udał 🙂 ale delikatniejszy z pewnością będzie z dodatkiem białej mąki

OWOCE

  • 600 g owoców (może być sam rabarbar, ja dałam 1:1 rabarbar i truskawki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. 3 łyżki cukru

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, truskawki na połówki, wymieszaj owoce z mąką i cukrem/ksylitolem i odstaw.

Podpieczony spód wypełnij owocami, na owoce wyłóż równomiernie przestudzony budyń, całość posyp pozostałym ciastem – pokrusz lub zetrzyj ciasto na tarce.

Piecz w temp. 180 st. C około 40 – 50 minut. Wystudź przed krojeniem.

ciachorabarbarowe