CUKRZYCA – LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYĆ

„Jeśli nic nie zmienimy, w ciągu 25 lat z powodu cukrzycy i jej powikłań może umrzeć 500 tys. Polaków” – ostrzega prof. Longina Kłosiewicz–Latoszek z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dlaczego tak dużo? I kto powinien zaznajomić się z zaleceniami profilaktycznymi?

cukrzyca – cichy zabójca

Eksperci oceniają, że obecnie na cukrzycę typu 2 choruje 3 mln Polaków, z czego blisko połowa nie ma o tym pojęcia!! Stan przedcukrzycowy* natomiast dotyczy około 1/3 populacji aktywnych zawodowo dorosłych na świecie (w tym około 5 milionów Polaków).

*stan przedcukrzycowy definiuje się jako poziom glukozy na czczo pomiędzy 100 a 125 lub nieprawidłową tolerancję glukozy

Cukrzyca nie daje widocznych – namacalnych objawów, nie zmienia wyglądu zewnętrznego ani zachowania, jednak pomimo tego może niezauważenie siać spustoszenie w organizmie. To pierwsza niezakaźna choroba uznana przez ONZ za epidemię XXI wieku. Zazwyczaj pojawia się bez wyraźnych objawów, te które są zazwyczaj są bagatelizowane. Szacuje się, że przez to jest diagnozowana po około 10 latach od wystąpienia pierwszych objawów!! Oznacza to, że do lekarza udajemy się nie z pierwszymi symptomami choroby, ale z jej powikłaniami! A to nie wróży najlepiej…

Dlatego tak ważne są badania profilaktyczne!

Podstawą jest dbanie o prawidłową masę ciała, bo to właśnie otyłość jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu 2. Jeśli zaś chodzi o badania z krwi na początek wystarczy najzwyklejsza morfologia i poziom cukru badany minimum raz do roku. Aby nie zapomnieć o tym, ustaw sobie w telefonie przypomnienie – niech to będzie jakiś charakterystyczny dzień np. Twoje urodziny albo termin przeglądu samochodu.

cukrzyca typu 2 – grupy ryzyka

Kto powinien pamiętać o badaniach profilaktycznych?

WSZYSCY!

Ponieważ każdy z nas jest w pewnym stopniu zagrożony cukrzycą. Dodatkowo mało aktywny tryb życia (brak ruchu), nieregularne posiłki, spora ilość cukru w diecie, używki (alkohol i papierosy), przebyta cukrzyca ciążowa, zespół policystycznych jajników czy cukrzyca w bliskiej rodzinie zwiększa to ryzyko!

profilaktyka cukrzycy typu 2

Z racji tego, że bardzo łatwo jest trafić do grupy zwiększonego ryzyka zachorowania na cukrzycę każdy z nas powinien przyjrzeć się krytycznie swojej diecie i wdrożyć w życie profilaktykę cukrzycy już dziś! Będzie krótko i na temat.

10 punktów, które mogą uratować Ci życie.

  1. Zadbaj o prawidłową masę ciała (schudnij, jeśli masz otyłość lub nadwagę). Pamiętaj, że jeśli masz nadwagę i dodatkowo ktoś w Twojej rodzinie już ma zdiagnozowaną cukrzycę, to jesteś w grupie ryzyka – w takim wypadku musisz natychmiast zacząć walczyć o swoje zdrowie! Przeczytaj jak zrzucić zbędne kilogramy lub zapisz się na konsultację.
  2. Ogranicz do minimum spożywany cukier (nie słódź napojów, wyeliminuj słodkie przekąski, nie podjadaj suszonych owoców między posiłkami). Bądź detektywem – w sklepie cierpliwie czytaj etykiety i nie daj się nabrać! Przeczytaj gdzie czai się cukier>>
  3. Włącz warzywa do każdego posiłku. Pomidory, cykoria, sałata, marchew, kapusta, rzodkiewki, kiełki… Co tylko lubisz! Jak najczęściej wybieraj owoce sezonowe (sprawdź kalendarz sezonowości>>) oraz kiszonki – tu przeczytasz dlaczego kiszonki są mega zdrowe! Z owoców wybieraj te drobne o ciemnej barwie – borówki, maliny, truskawki, żurawinę czy wiśnie i czereśnie. Owoce jedz w ilości 1 porcji dziennie (porcja, to szklanka drobnych owoców lub 1 duży np. jabłko).
  4. Zadbaj o odpowiednie spożycie błonnika. Zamień białe pieczywo na razowe, białe makarony na pełnoziarniste, sięgnij po płatki owsiane, otręby czy kasze. Do ciast używaj mąki pełnoziarnistej, a owoce jak najczęściej jedz ze skórką. Przynajmniej 2 razy w tygodniu mięso zastąp warzywami strączkowymi – zrób na obiad gulasz z fasoli, zupę pomidorową z ciecierzycą lub danie jednogarnkowe z kaszą i soczewicą.
  5. Ogranicz tłuszcze zwierzęce (tłuste mięsa, wędliny, salami, żółte i pleśniowe sery czy smalec). Jednak używaj olei roślinnych – do sałatek czy domowego pesto. Każdego dnia zjedz porcję pestek dyni lub słonecznika, siemienia lnianego, orzechów lub awokado. To produkty tłuste, jednak bardzo korzystnie wpływające na organizm (m.in. stężenie glukozy po posiłku).
  6. Przyprawiaj posiłki kurkumą, imbirem, kozieradką czy cynamonem. Stosuj świeże zioła, a raz na zawsze wyrzuć ze swojej kuchni i diety wszelkie kostki rosołowe, maggi czy mieszanki przypraw z glutaminianem sodu w składzie. Poznaj mój przepis na domową kostkę rosołową>>
  7. Spożywaj posiłki w regularnych odstępach czasu. To bardzo ważne dla wyrównania glikemii, regularne spożywanie posiłków zabezpiecza Cię przed skokami cukru i napadami głodu. Staraj się nie robić dłuższych niż 4 godziny przerw między posiłkami, kolację zjedz 2-3 godziny przed snem. Nie zapominaj też o śniadaniu!
  8. Pamiętaj o nawodnieniu – 2 litry wody, to Twoje minimum każdego dnia. Zerknij tu i dowiedz się dlaczego to takie ważne! Jeśli chcesz możesz dodać do szklanki z wodą łyżkę soku z aloesu lub nasionka chia, listki mięty czy plastry ogórka. Pij także zioła (miętę, melisę czy morwę)! Czarna i zielona herbata oraz prawdziwa kawa (nie rozpuszczalna i nie zbożowa) też są OK – nie musisz z nich rezygnować. Tu przeczytasz więcej o kawie>>
  9. Ruszaj się! Regularna aktywność pomoże zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać prawidłową masę ciała. Reguluje także stężenie glukozy we krwi. Wybierz swoją ulubioną aktywność: to może być taniec, jazda na rowerze lub rolkach, jogging, aerobik, nordic walking czy spokojne ćwiczenia na macie.
  10. Rzuć palenie! To zazwyczaj także korzystnie wpływa na zdrowie 😉

 

ściągnij tę listę na swój komputer w wygodnej do wydrukowania formie:

>KLIK<

 

A jako ciekawostkę dodam, że 27 czerwca, w rocznicę odkrycia insuliny, obchodzony jest

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą.