Przepis ściągnęłam od Marty Dymek, nic nie zmieniałam (noo może dałam ciut więcej dyni) 😉
curry z dynią przepis
Składniki na pastę curry:
- 1 cebula
- 5 grubych plastrów imbiru
- 1/2 papryczki chili, bez pestek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki curry:
- 500 g dyni
- 100 g nerkowców (2/3 szklanki)
- 10 liści kaffiru (dałam skórkę otartą z limonki)
- olej kokosowy lub inny
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- do podania: świeża kolendra (ja dałam natkę pietruszki) oraz ryż
Wszystkie składniki na pastę włożyć do małego kubeczka blendera i rozetrzeć na pastę. Następnie obrać dynię, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę.
W garnku lub na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej i dodać całą pastę. Smażyć przez 1 – 2 minuty, po czym dodać dynię, nerkowce oraz liście kaffiru lub skórkę otartą z limonki. Smażyć delikatnie mieszając przez 2 – 3 minuty, po czym wlać kokosowe mleczko, przykryć i gotować 10 minut pod przykryciem.
Na koniec odkryć, gotować jeszcze 3 – 5 minut do momentu, w którym curry nie będzie za rzadkie, a dynia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, podawać ze świeżą kolendrą/pietruszką oraz ryżem (ja podałam z ryżem basmati).
1 porcja (1/4 powyższego przepisu), to 400 kcal (bez ryżu)