CURRY Z DYNIĄ I NERKOWCAMI

Szybkie i rozgrzewające, ostre i z dużą ilością dyni, której wciąż mam w nadmiarze! Danie idealne po całym dniu spędzonym poza domem.
Przepis ściągnęłam od Marty Dymek, nic nie zmieniałam (noo może dałam ciut więcej dyni) 😉

curry z dynią przepis

Składniki na 3 – 4 porcje:

Składniki na pastę curry:

  • 1 cebula
  • 5 grubych plastrów imbiru
  • 1/2 papryczki chili, bez pestek
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki curry:

  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców (2/3 szklanki)
  • 10 liści kaffiru (dałam skórkę otartą z limonki)
  • olej kokosowy lub inny
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • do podania: świeża kolendra (ja dałam natkę pietruszki) oraz ryż

Wszyst­kie skład­ni­ki na pastę wło­żyć do ma­łe­go ku­becz­ka blen­de­ra i ro­ze­trzeć na pastę. Na­stęp­nie obrać dynię, po­zbyć się pestek i po­kro­ić w kost­kę.

W garnku lub na dużej głębokiej patelni roz­grzać olej i dodać całą pastę. Sma­żyć przez 1 – 2 mi­nu­ty, po czym dodać dynię, ner­kow­ce oraz liście kaf­fi­ru lub skórkę otartą z limonki. Sma­żyć de­li­kat­nie mie­sza­jąc przez 2 – 3 mi­nu­ty, po czym wlać kokosowe mlecz­ko, przy­kryć i go­to­wać 10 minut pod przy­kry­ciem.

Na ko­niec od­kryć, go­to­wać jesz­cze 3 – 5 minut do mo­men­tu, w któ­rym curry nie bę­dzie za rzad­kie, a dynia bę­dzie mięk­ka. Doprawić do smaku solą, po­da­wać ze świe­żą ko­len­drą/pietruszką oraz ryżem (ja podałam z ryżem basmati).

curry-dynia

1 porcja (1/4 powyższego przepisu), to 400 kcal (bez ryżu)

a o dyni poczytajcie tu>>>