CURRY Z JARMUŻU PRZEPIS

Dziś szybko i na temat, bo większość z Was i tak pewnie w trakcie słodkiego leniuchowania. Smaczne, zdrowe, szybkie, pełne aromatów, sycące, absolutnie idealnie doprawione i… rozgrzewające (nie to żebym narzekała na pogodę, ale…)! 😉 Curry z jarmużu, to mój HIT! 🙂 Dziękuję Ci Marto za to curry! Łapcie przepis i róbcie, bo naprawdę warto!

curry z jarmużu

przepis na 4 duże porcje

1 cebula
500 g ziemniaków
1 czerwona papryka
pęczek jarmużu (250 g)
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 papryczka chilli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól do smaku

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) w paski. Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy utarte w moździerzu nasiona kuminu oraz czarnej gorczycy i przykrywamy garnek pokrywką (przyprawy będą strzelać).

Po minucie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i kolendrę. Dorzucamy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty (aż cebula się lekko zeszkli).

Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy, smażymy kolejne 8-10 minut. Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy, wlewamy 1,5 szklanki wody. Przykrywamy garnek, dusimy 10 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy orzechy, mieszamy, gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje.

Solimy do smaku i zjadamy gorące.

jarmuż curry.

Zapraszam też na curry z dynią