CZEKOLADOWE CIASTO BEZ GLUTENU I BEZ CUKRU

Proste i szybkie, czyli takie jakie powinno być ciasto weekendowe! Szkoda czasu na stanie przy garach, skoro można siedzieć z rodziną i jeść pyszne ciasto grając w planszówki 🙂
Częstujcie się, dziś ciast bananowe z mąką kokosową! Bez glutenu, bez cukru i bez nabiału, za to z czekoladą!!!!! 😀

czekoladowe ciasto bez glutenu

przepis na małą blaszkę ciasta

  • 2 przejrzałe banany (im bardziej brązowe tym słodsze)
  • 5 daktyli suszonych
  • 3 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao/karobu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Daktyle wydrylować, jeśli używamy tych z pestką i zalać małą ilością gorącej wody, przykryć spodeczkiem i odstawić na 15 minut.
Białka oddzielić od żółtek – białka ubić na sztywno.
Banany obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać żółtka, sól oraz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Namoczone daktyle zmiksować w blenderze i dodać do reszty składników. Wymieszać dokładnie i na sam koniec wmieszać do startą lub posiekaną czekoladę oraz ciasta pianę z białek.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Piec godzinę w temp. 160 st. C (z termoobiegiem).

ciasto_banan

 

sprawdź także inne propozycje na wypieki bez glutenu czy cukru

MUFFINY SZPINAKOWE BEZ GLUTENU

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU – NAJLEPSZE!

CIASTO KORZENNE BEZ CUKRU

GORĄCA CZEKOLADA BEZ CUKRU

PROSTE CIASTECZKA BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU