DYNIA – KRÓLOWA JESIENI

Powiadają, że królowa jest tylko jedna – dla mnie jest nią zdecydowanie DYNIA! Moja faworytka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 🙂
Jest smaczna, pożywna, wyjątkowo wartościowa i niezmiernie wdzięczna w kuchni – z dyni możemy bez dużego nakładu pracy wyczarować dziesiątki pysznych, zdrowych i wartościowych dań. I to zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

 

dynia wartość odżywcza
dynia – wartość odżywcza

Jest to warzywo o unikalnej wartości żywieniowej. Pomarańczowy miąższ ma niską wartość kaloryczną, a wysoką wartość odżywczą. Jest prawdziwą skarbnicą karotenów, szczególnie beta-karotenu oraz luteiny (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym tych związków jest więcej). Dzięki czemu miąższ dyni ma właściwości wzmacniające wzrok i naszą odporność. Dynia zawiera także witaminę C i witaminy z grupy B, jak również cynk, wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Ze względu na tak korzystny zestaw minerałów działa odkwaszająco. Jest bogata w celulozę, pektyny i kwasy organiczne dzięki którym dość szybko nas syci, a przy okazji reguluje przemianę materii.

Dynia doskonale nadaje się do diety osób odchudzających się – 100 g (pół szklanki startej) to zaledwie 28 kcal, a aż połowa zapotrzebowania na witaminę A.

Co ciekawe dynia nie zawiera w ogóle sodu, więc jest idealnym dodatkiem w terapii nadciśnienia. Potasu zawiera natomiast w ilości porównywalnej co w pomidorach (czyli dużo!). Warto pamiętać, że pierwiastek ten poza obniżaniem ciśnienia tętniczego jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekkostrawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci. Jest więc zalecana w diecie osób z problemami żołądkowymi (zapalenie żołądka, nadkwasota, owrzodzenia żołądka i dwunastnicy), jak również z wątrobą czy nerkami, można ją także dość szybko wprowadzić do menu po przebytym ostrym zapaleniu trzustki.

indeks glikemiczny dyni

Indeks glikemiczny dyni gotowanej, to 75, czyli dość dużo – dynia nie powinna pojawiać się zbyt często w diecie diabetyków. A jeśli już, to z dodatkiem produktów obniżających IG, czyli z „czymś tłustym” – orzechy, oliwa, mleko itp. lub na zimno np. w postaci sałatki. sałatka z dynią>>

Dynia zawiera niewielkie ilości FODMAP, więc jest dozwolona w diecie low-FODMAP.


jak upiec dynię

przepisy z dynią

W sklepach możemy spotkać około 20 gatunków dyni. Jednak w rzeczywistości występuje ich niemal 800!! Różnią się zarówno kolorem, kształtem, fakturą skóry czy też smakiem. Dynia makaronowa świetnie zastępuje spaghetti, dynie o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym nadają się do zup, leczo, dżemów, sałatek, koktajli, ciast, deserów oraz idealnie się marynują. Hokkaido poza tym, że ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor (a co za tym idzie ogromne ilości beta-karotenu) jest niezwykle wygodna, bo nie trzeba jej obierać ze skórki.

Dynia dość często pojawia się w moich przepisach i rozpisywanych dietach. Zazwyczaj jest ona w postaci upieczonej. Zatem od razu zachęcam do upieczenia i zrobienia sobie zapasów.

Jak upiec dynię>>

Świetnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa jest zrobienie zupy – mlecznej z zacierkami lub wytrawnej z delikatnym kurczakiem i włoszczyzną albo bezmięsnej. Miąższ dyni idealnie nadaje się także do ciasta drożdżowego, ciastek lub muffinek. Można dorzucić go do zapiekanki, musu na słodko i ostro, do farszu na pierogi czy użyć jako baza do sosu do makaronu. Jeśli posiadasz nadmiar dyni wykorzystaj ją do przetworów – krótko podduszoną lub upieczoną i zmiksowaną dynię można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciast. Natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje.

Zupa z dyni to zawsze dobry pomysł>>

 

A o niemniej wartościowych pestkach z dyni poczytasz tu>>

PRZEPISY Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ

zupa krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki

koktajl z dyni i soku jabłkowego

krem z dyni na mleku kokosowym

ciasteczka z amarantusem

leczo z soczewicą i dynią

sałatka z dynią i pieczonymi burakami

zapiekanka ryżowa z dynią

leczo z dynią i bakłażanem