DŻEM MORELOWY – ULUBIONY

Najlepszy i chyba najprostszy w produkcji – dżem z moreli doskonały!
Co tu dużo mówić, to jeden z moich ulubionych dżemów – zazwyczaj z szafki znika w pierwszej kolejności (do spółki z konfiturą wiśniową, której zawsze mi mało!).

Zatem korzystajcie, przepis na dżem jest „na oko”, ale nie może się nie udać!

morelewgarze

dżem morelowy – co potrzeba

Do dżemu potrzebujesz:

  • moreli
  • (opcjonalnie) jakiegoś słodzika (erytrolu, ksylitolu lub cukru)
  • i trochę wody do podlania (zależnie od ilości owoców 1/2 – 1 szklanki)

Ogólna zasada dotycząca dżemów ze słodkich owoców, typu morele, to 250 g cukru na 1 kg owoców.

Niestety, nie podam dokładnych proporcji, gdyż wiele zależy od stopnia dojrzałości owoców oraz Waszego smaku! Im bardziej dojrzałe owoce tym mniej cukru. Ponad to jedni preferują wyczuwalny kwaskowy posmak, inni wolą słodsze dżemy. Kombinujcie więc i próbujcie, ale pamiętajcie, że dżem trzeba próbować jak jest zimny, najlepiej więc przełożyć łyżkę dżemu na talerz i schować na kwadrans do lodówki lub zamrażarki.

 

dżem morelowy – jak zrobić

Morele przebierz, do przetworów wybierz najładniejsze, dojrzałe i nie nadpsute owoce. Umyj pod zimną bieżącą wodą i usuń pestki przekrawając owoc na pół wzdłuż bruzdy. Połówki moreli wrzuć do dużego garnka z grubym dnem i podlej odrobiną wody, duś aż owoce się rozpadnę, następnie ? często mieszając (od dna, bo owoce lubią przywierać) aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod sam koniec dodaj ksylitol lub cukier i duś dopóki słodzik się nie rozpuści.

Dżem przekładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć dokładnie i odstaw do góry dnem aż do wystudzenia.
Podpisz i schowaj głęboko – niech nabierze mocy w oczekiwaniu na chłodniejsze dni 🙂

moreledzem

a tu inne propozycje na domowe przetwory>>

ciasto orkiszowe z morelami>>

a tu sałatka z soczewicą i morelami>>