GRYCZANE CIASTECZKA Z TAHINI

Niezwykle proste, z trzech składników (plus proszek do pieczenia), szybkie, smaczne i obłędnie kruche! Niczego więcej nie oczekuję od ciasteczek do kawy. Dziś będzie krótko! Ciasteczka z mąki gryczanej, to mój nowy hit 🙂

Te ciasteczka to odpowiedź na weekendową ochotę na małe co nieco. Są niezwykle kruche i mocno sezamowe w smaku. Z wyraźną nutą gryki.

Jeśli nie pasują Wam takie klimaty – zamieńcie mąkę gryczaną na inną (owsianą lub pszenną pełnoziarnistą, jeśli nie musicie unikać glutenu). Tahini można natomiast zastąpić masłem orzechowym – klasycznym z fistaszków lub z nerkowców czy migdałów.

ciasteczka z mąki gryczanej

  • 150 g tahini
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego lub mleka
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej plus do podsypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało. Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!

Uwaga, ciasto można dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub cukru pudru.

 

sprawdź inne moje pomysły na słodkości bez glutenu

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU

PROSTE CIASTECZKA BEZ CUKRU i BEZ GLUTENU

PIERNICZKI BEZ GLUTENU

CZEKOLADOWE CIASTO BEZ GLUTENU I BEZ CUKRU

SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU