GULASZ Z CZARNĄ FASOLĄ

Jesiennie się robi… Piękna, złota, kolorowa i słoneczna, ale jednak jesień! A jak jesień, to i gorące gulasze, warzywa strączkowe i dużo aromatycznych, rozgrzewających przypraw – czyli niezbędnik prawdziwego zmarźlaka!!! 😀 Gulasze czy wszelkie jednogarnkowe dania mają to do siebie, że łatwo zrobić ich więcej i schować w lodówce „na zaś”. To doskonałe danie na rozgrzewkę po długim i zimnym dniu 🙂

Spróbujcie 🙂

gulasz z fasolą – przepis

1 puszka czarnej fasoli
garść fasolki szparagowej
1 cebula
duża papryka (żółta lub czerwona)
0,5 kg pomidorów (lub mały słoiczek koncentratu i pół szklanki bulionu)
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
4 ziemniaki (lub ryż do podania)
mały kawałek ostrej papryczki
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, ostra papryka do smaku

zielona pietruszka do podania

czarna-fasola-z-pomidorami-i-pieczarkami2

 

W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. minuty często mieszając. Dodać odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wodą (tyle, aby przykryły warzywa) lub bulionem (jeśli używamy). Gotować ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać pomidory obrane ze skórki lub koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. Jak wszystkie warzywa będą miękkie doprawić ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.
Podawać gorące posypane natką pietruszki.

 

więcej o fasoli tu>>
o fasoli szparagowej tu>>
a o grzybach tu>>