GULASZ Z CZARNĄ FASOLĄ

Jesiennie się robi… Piękna, złota, kolorowa i słoneczna, ale jednak jesień! A jak jesień, to i gorące gulasze, warzywa strączkowe i dużo aromatycznych, rozgrzewających przypraw – czyli niezbędnik prawdziwego zmarźlaka!!! 😀 Gulasze czy wszelkie jednogarnkowe dania mają to do siebie, że łatwo zrobić ich więcej i schować w lodówce „na zaś”. To doskonałe danie na rozgrzewkę po długim i zimnym dniu 🙂

Spróbujcie 🙂

gulasz z fasolą – przepis

1 puszka czarnej fasoli
garść fasolki szparagowej
1 cebula
duża papryka (żółta lub czerwona)
0,5 kg pomidorów (lub mały słoiczek koncentratu i pół szklanki bulionu)
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
4 ziemniaki (lub ryż do podania)
mały kawałek ostrej papryczki
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, ostra papryka do smaku

zielona pietruszka do podania

czarna-fasola-z-pomidorami-i-pieczarkami2

 

W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. minuty często mieszając. Dodać odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wodą (tyle, aby przykryły warzywa) lub bulionem (jeśli używamy). Gotować ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać pomidory obrane ze skórki lub koncentrat pomidorowy i ponownie zagotować. Jak wszystkie warzywa będą miękkie doprawić ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.
Podawać gorące posypane natką pietruszki.

 

więcej o fasoli tu>>
o fasoli szparagowej tu>>
a o grzybach tu>>

  • Lubie takie nieprzekombinowane, proste dania. Wygląda naprawdę wspaniale.

    • JMJ

      Dziękuję 🙂

  • Joanna Różowa Kuchnia

    Wygląda całkiem apetycznie, zachęciłaś mnie do zrobienia.

    • JMJ

      Dziękuję!! Ja uwielbiam takie jednogarnkowe dania 🙂

  • Jestem przed obiadem i zrobiłam się głooooooooooooooodna! 🙂

    • JMJ

      To prawidłowo, gorzej jakby zaczęło Ci burczeć w brzuchu tuż po posiłku 😉 🙂

  • Nigdy nie jadłam czarnej fasoli. Czy można kupić ją w każdym sklepie?

    • JMJ

      Tak, ta w puszce powinna być w każdym spożywczaku! Sucha zresztą też raczej nie jest białym krukiem 🙂 Tyle, że używając suchej trzeba doliczyć noc namaczania i około 40 minut gotowania fasoli 🙂

  • A dopiero co wczoraj mówiłam mężowi, że dawno gulaszu nie jedliśmy 🙂 W ogóle to, wg mnie, ta potrawa jest idealna na jesień 🙂

  • Na pierwszy rzut oka ta pieczarka wygląda jak kiwi! I sobie pomyślałam, owoc w gulaszu? To nie możliwe! I miałam racje, to nie jest możliwe, okazało się, że to jest właśnie pieczarka. Bardzo ciekawy post. 🙂 Zapraszam na swojego bloga kulinarnego.

  • Zrobię w tym tygodniu 🙂

  • Pysznie, zdrowo i smacznie:-) Wygląda także pięknie:-)

  • Mniam! Gulasze to najlepsze potrawy na jesienny czas 🙂 mi brakuje tu trochę mięska, bo ze mnie typ raczej mięsożerny 😀 ale i tak zjadłabym to danie ze smakiem 🙂

  • Wygląda przecudownie. Fasola akurat nie dla mnie, bo jestem ” zerówką” ale sam pomysł na gulasz- super! Modyfikuję troszkę i kradnę 😉

  • Wygląda pysznie!

  • Jesień i gulasz idą w parze 🙂 Ja również dodaję fasolkę szparagową 🙂 Bardzo apetyczny:)

  • Właśnie pichcę. Cudownie pachnie i co podjadam – to jestem zachwycona! Proste, pyszne i jednogrankowe 😀 Rewelacja! Dzięki

  • wygląda smakowicie! koniecznie mszę się skusić na przepis 🙂

  • Pingback: GRZYBY - MIĘSO Z LASU? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: O CO CHODZI Z TYM UROZMAICENIEM? - Zdrowo Najedzeni()