GULASZ Z INDYKA Z SELEREM NACIOWYM

Pani Justyno, a może by tak jakiś prosty klasyczny „obiad na trzy dni” wrzucić na bloga 😉

Proszę bardzo, dziś koncert życzeń. Specjalnie dla Was – gulasz z indyka z mnóstwem warzyw. Do gara wrzuciłam selera naciowego, pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę i rzutem na taśmę wjechała także resztka groszku zielonego z zamrażarki! Wyszedł naprawdę fajny mix! U mnie gulasz był z piersi indyka, ale jeśli chcecie bardziej klasyczne smaki, to polecam do tego dania użyć udźca z indyka.

gulasz z indyka

Przepis w ilości hurtowej – w końcu miało być na trzy dni.

gulasz z indyka z selerem naciowym

  • 1 kg piersi indyka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka domowego bulionu (sprawdź przepis na bulion>>)
  • oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.

gulasz z indyka

inne pomysły na obiady znajdziesz tu>>