JABŁKA – CHRUP NA ZDROWIE

Ezoteryzm i biała magia czynią z jabłka (atrybutu Wenus) symbol kobiecości. Pitagorejczycy przecinając owoc poziomo widzieli gwiazdę o pięciu ramionach – symbol, znajomości dobrego i złego. W średniowieczu ceniono jabłka za dostępność i umiarkowaną cenę, podawano je jako odrębny posiłek, składnik wielu potraw lub jako dodatek – zarówno na słodko jak i na słono. Czarna strona symboliki, to między innymi jabłko, które wywołało kłótnię między trzema boginiami, a w następstwie – wojnę trojańską. Niemniej, nie licząc kilku wyjątków, łącznie z symboliką grzechu pierworodnego, jabłko od najdawniejszych czasów miało pozytywny wydźwięk.

jabłko

Dziś te popularne owoce dostępne są cały rok. Jednak to właśnie teraz, jesienią mamy ich wyjątkową mnogość, owoce są świeże i wyjątkowo smaczne.

Usiądźcie wygodnie zanim zaczniecie czytać, bo pozytywnych funkcji jabłek jest naprawdę sporo.

one apple a day keeps the doctor away

Owoce jabłoni mają chyba wszystko co tylko najlepszego można znaleźć w owocach! Zawierają cukier prosty, nieco białka, całą gamę witamin (C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy) oraz błonnik powodujący uczucie sytości i wspomagający przemianę materii. Ponad to, kwasy organiczne, które poza nadaniem doskonałego smaku mają także właściwości pobudzające wydzielanie soków trawiennych, a co za tym idzie pozytywnie wpływają na pracę całego przewodu pokarmowego.

Pektyny obecne w jabłkach regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach oraz rozpuszczają cholesterol – odgrywające przez to istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Pektyny, to także doskonała pożywka dla bakterii bytujących w jelicie grubym. Badania amerykańskiego kardiologa profesora Keysa potwierdzają, że zjadanie dwóch jabłek dziennie

Zawartość poszczególnych składników – witamin czy błonnika, jak również cukru zależy od konkretnej odmiany jabłka – a tych jest kilka tysięcy! nad to wpływ ma także stopień dojrzałości oraz warunki uprawy i przechowywania.

Jeśli chodzi o witaminę C jest jej w tych owocach niewiele, bo około 5-10 mg/100 g owocu, najwięcej jest jej tuż pod skórką, więcej mają owoce rosnące na nasłonecznionej części drzewa, więcej jest jej też w owocach małych niż dużych.

W kwestii składników mineralnych, tu na prowadzenie wysuwa się potas: jest go około 130 mg/100 g owoców.

jabłka przeciw cukrzycy

Bardzo ciekawe wyniki badań przytaczają naukowcy z School of Public Health w Harvardzie jednoznacznie wykazali oni dobroczynny wpływ konsumpcji jabłek na rozwój cukrzycy typu II. W jednym z badań za obserwowano, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających jabłek. Jedną z przyczyn takiej zależności są flawonoidy zawarte w skórce jabłek.

przeciwnowotworowe działanie jabłek

Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że regularne spożywanie jabłek

zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. W badaniu wzięło udział 592 pacjentów onkologicznych oraz 765 osób zdrowych. Chorzy zjadali średnio 9,5 jabłka tygodniowo, zdrowi zaś 11. Okazało się, że już przy konsumpcji tylko 1 jabłka dziennie ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż 1 jabłka zmniejszało to ryzyko o około 50%. Efekt ochronny najprawdopodobniej wynika z zawartości flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających. Co ważne, związki te występują głównie w skórce jabłek.

Badania amerykańskie He X i Liu RH z 2007 roku pokazują z kolei jeszcze inne cenne właściwości ukrywające się w tych owocach. Triterpenoidy, związki mające właściwości antyproliferacyjne wobec komórek nowotworowych wątroby, sutka i jelita grubego. Związki te mogą być częściowo odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe całych jabłek – nie tylko skórek.

polskie jabłka

jabłka dla palaczy

W artykule opublikowanym w „European Respiratory Journal” można przeczytać, że dieta bogata w świeże warzywa i owoce, zwłaszcza pomidory i jabłka, sprzyja regeneracji płuc u osób, które rzuciły palenie papierosów.
Z kolei badanie brytyjskie przeprowadzone w roku 2000 przez Butland i wsp. na grupie 2500 pacjentów wykazało korzystne działanie tych owoców na parametry czynnościowe płuc (mierzone za pomocą badania spirometrycznego). Parametr FEV1 (objętość powietrza wydmuchnięta z płuc w czasie pierwszej sekundy maksymalnie natężonego wydechu) był tym korzystniejszy, im więcej w tygodniu jedzono jabłek, osiągając wartości większe o 138 ml przy spożywaniu 5 i więcej jabłek na tydzień w porównaniu do osób niespożywających jabłek!!

jabłka na dobry wzrok

Codzienne jedzenie jabłek ma także dobry wpływ na nasz wzrok – roślinne barwniki obecne w skórce przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku po 65. roku życia. Osoby lubujące się w jabłkach rzadziej cierpią także na zaćmę.

i na mocne kości

Florydzyna – glikozyd występujący w jabłkach (ale też dla urozmaicenia w gruszkach, śliwkach i wiśniach) zwiększa z kolei gęstość kości i może stanowić ochronę przed ich zrzeszotnieniem. Gryzienie i żucie jabłek stymuluje również dziąsła oraz pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy.
jabłko pieczone

jabłko dla każdego

Jabłka są pierwszym owocem, które podajemy dzieciom. Znajdują także szerokie zastosowanie w żywieniu osób starszych i chorych. W formie pieczonej mogą z powodzeniem być podawane chorym z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.

Dzięki swojemu wyjątkowemu smaku pasują do niemal wszystkich rodzajów dań. Na surowo – jako przegryzka w ciągu dnia oraz jako dodatek do sałatek i surówek, suszone do kompotu, gotowane jako deser z serkiem i dżemem lub dodatek do mięs oraz rozdrobnione: w postaci soku, dżemu czy kompotu. Idealnie komponują się w ciastach, jako farsz do naleśników, omletów czy tart.

Smakują zawsze.

Doceńmy nasze polskie jabłka – niezastąpione źródło witamin i cieszmy się zdrowiem przez całą jesień.

 

przeczytaj także:

muffiny owsiane z jabłkami i pistacjami>>

przepis na sałatkę jarzynową z jabłkami>>

10 powodów dla których warto się zdrowo odżywiać>>

5 nawyków, które odmienią Twoje życie>>