JAJKO W AWOKADO NA ŚNIADANIE

Nie ma to jak proste, ale sycące i pięknie wyglądające leniwe weekendowe śniadanie! Moja propozycja na jutro, to jajko zapiekane w połówkach awokado. Podane z żytnim chlebem na zakwasie.

Jeśli tylko macie awokado i jajka w domu, to zróbcie sobie takie smaczne i odżywcze śniadanko. Piecze się dosłownie kwadrans, więc nie wiele dłużej niż zrobienie jajecznicy, owsianki czy kanapek .

Miłego weekendu! Odpoczywajcie 🙂

jajko w awokado

przepis na dwie porcje

  • 2 sztuki dojrzałego awokado
  • 4 jajka
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).

Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.

Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.

avocadojajo2

jedna porcja składająca się z 1 awokado oraz 2 jaj i warzyw to ok. 430 kcal 🙂

Tu poczytaj więcej o jajkach>> sprawdź też moje inne pomysły na śniadanie białkowo-tłuszczowe>>

  • sylwia t

    świetnie się prezentuje, proste i zdrowe.

  • Wygląda przepysznie i bardzo efektownie! Aż człowiek od razu robi się głodny!

    • Tak, to jedno z tych prostych, a robiących wrażenie dań…

  • Naciaa

    Pysznie wygląda!

  • Super przepis… wydaje mi się że wykorzystam nie tylko na śniadanie ale przy okazji jakiejś imprezy 🙂

    • To może być niezły pomysł jako ciepły posiłek na imprezie 🙂

  • Grafy w podróży

    Wzrokowo prezentuje się apetycznie. Rzadko kiedy mamy do czynienia z tak doskonałym połączeniem. Zjada mnie ciekawość jak to smakowo się prezentuje.

    • Dziękuję! Koniecznie daj znać jak spróbujesz – jestem ciekawa czy Ci posmakowało 🙂

  • Ciekawe czy Ci zasmakowało 🙂

  • Nie ma to jak prostota przepisu, często tak proste składniki w połączeniu ze sobą dają niezwykłe kombinacje smaków. 😉

  • Aga Agar

    Ale jaja! i to dosłownie!