JAK UGOTOWAĆ IDEALNĄ ZUPĘ

Zapraszam Was krótki poradnik po tym jak ugotować idealną zupę!

Pewnie każdy z Was ma swój sposób na ulubiony bulion, ja też – więc się nim podzielę. Zupa, to jedno z moich ulubionych dań – zimą, wręcz obowiązkowe! Robi się sama, cudownie rozgrzewa i syci.

Woda – źródlana, przefiltrowana, oligoceńska.
Warzywa – marchew, seler, pietruszka, por, kilka suchych ziaren fasoli.
Przyprawy – ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, korzeń imbiru, goździki oraz kurkuma, lubczyk, sól, kolendra (do gotowej już zupy).
Grzyby suszone – najlepiej te zbierane własnoręcznie w czasie wakacyjnych wędrówek po lesie.
Cebula – najlepiej opalona, aby sklarować zupę.
Ewentualnie – mięso, najlepiej mieszane: wołowina plus drób. Jednak pamiętajcie, że mięso nie jest warunkiem koniecznym do otrzymania smacznego bulionu.

biała fasola, kawałek papryki, plaster imbiru…

jak ugotować zupę idealną

1. Jeśli gotuję rosół na mięsie. Mięso wraz z przyprawami, grzybkiem, fasolką zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu zbierając szumowiny. Do wrzącego wywaru dodaję włoszczyznę – wyszorowaną (jeśli to tylko możliwe, to nie obraną) i gotuję dalej – minimum 2 godziny na maleńkim ogniu.

Jeśli gotuję wegetariańską zupę, warzywa (poza cebulą) wyszorowane (jeśli tylko możliwe, to nie obrane) zalewam zimną wodą i gotuję razem z przyprawami na maleńkim ogniu.

2. W czasie, gdy warzywa się gotują  nie obraną cebulę opalam i dorzucam ją do garnka mniej więcej w połowie gotowania. Opalona cebula nadaje zupie przepiękny kolor oraz dodatkowo trochę ją klaruje.

3. Gotową zupę przecedzam – żeby nie rozgryźć przez przypadek ziarenka pieprzu czy ziela. Warzywa kroję w kostkę i dorzucam do zupy albo robię z nich sałatkę, ewentualnie wkładam ostrożnie z powrotem do zupy i miksuję na krem.

4. Przyprawiam do smaku – obowiązkowo kurkumą i solą, zależnie od mojego smaku i tego co dalej będzie się z tą zupą działo: majerankiem, lubczykiem, świeżą kolendrą, chilli? Na pewno nie kostką rosołową (no chyba że domową – tu przepis>>)!

jak ugotować rosółna zdjęciu zupa imbirowa>>

do jakich zup można stosować taki bulion:

zupa krem z buraków>>

zupa dyniowa>>

zupa z pokrzywy>>