JAK UPIEC DYNIĘ? JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, koktajli, ciast i wielu innych jesiennych dań.

Jak upiec dynię?

Dynię przekrój na mniejsze części – małą na połówki, większą na ćwiartki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 st. C.

Piecz aż miąższ dyni będzie miękki, zależnie od gatunku oraz wielkości kawałków trwa to około 20-40 minut. Następnie dynię ostudź, obierz i oczyść z pestek. Tak przygotowaną dynię można pokroić w kostkę i dodać do sałatki, zmiksować i wykorzystać do ciasta, pasty kanapkowej, zupy czy koktajlu, zmiksować i zapakować do słoików lub zamrozić.

 

 

Co zrobić z puree z dyni?

OBIAD Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ

Dziś mam dla Was propozycję na jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej. Sezon na dynię trwa w najlepsze - ...
Czytaj Dalej

KOTLETY Z DYNI I KASZY JAGLANEJ

Bardzo smaczne, bardzo sezonowe, do tego proste i sycące. Bez nabiału i mięsa, po drobnej modyfikacji mogą też być bez ...
Czytaj Dalej

SEZON NA DYNIĘ CZAS START

Pieczona, zmiksowana, w zupie, zapiekance, sałatce... A Ty jak dziś przyrządzisz dynię? 🙂 ...
Czytaj Dalej

WRZESIEŃ W KUCHNI – CO JEŚĆ JESIENIĄ?

Złota polska jesień, słoneczna i ciepła, obfitująca w pyszne i pachnące warzywa i owoce, to coś co może trwać cały ...
Czytaj Dalej

SAŁATKA Z DYNIĄ – SZYBKA I PROSTA

Pomidory i feta, to połączenie znane i lubiane, a jakby dorzucić do tego dynię? Dziś przynoszę Wam kolejny pomysł na ...
Czytaj Dalej

JAK JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW – DUŻO POMYSŁÓW

Zalecenia dietetyków nie pozostawiają złudzeń - powinniśmy jeść minimum 400 - 500 gram warzyw dziennie (owoców ok. 100 gram). Minimum ...
Czytaj Dalej

CURRY Z DYNIĄ I NERKOWCAMI

Szybkie i rozgrzewające, ostre i z dużą ilością dyni, której wciąż mam w nadmiarze! Danie idealne po całym dniu spędzonym ...
Czytaj Dalej

KECZUP Z DYNI, CZYLI PIKANTNY SOS DO KANAPEK

Nadmiar dyni sprzyja kombinowaniu w kuchni - wciąż mam 2 duże sztuki na balkonie i cały zamrażalnik już upieczonej (nie ...
Czytaj Dalej

PESTKI DYNI – CHRUPMY NA ZDROWIE

Pestki dyni, to dość często wyrzucany odpad. Jeśli kupujemy dynię w całości lub mamy własną z działki nie wyrzucajmy ich! ...
Czytaj Dalej

LECZO Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ

Szybkie, tanie, sycące i bardzo bardzo smaczne! Dania jednogarnkowe, to najlepszy pomysł na pożywny posiłek w ciągu zapracowanego tygodnia! Takie ...
Czytaj Dalej

DYNIA – KRÓLOWA JESIENI

Powiadają, że królowa jest tylko jedna - dla mnie jest nią zdecydowanie DYNIA! Moja faworytka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym 🙂 ...
Czytaj Dalej

ZAPIEKANKA DYNIOWA Z GRZYBAMI

Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie. Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz - co by tu na obiad? ...
Czytaj Dalej

JAK UPIEC DYNIĘ? JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI

Dynia pieczona pojawia się dość często w przepisach. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny surowiec. Jest doskonałą bazą do zup, zapiekanek, ...
Czytaj Dalej

KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI

Potrawa trochę czasochłonna, ale naprawdę warta zachodu! 🙂 Zupa jest przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca... To doskonałe źródło beta-karotenu. W sam ...
Czytaj Dalej

KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki - o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej ...
Czytaj Dalej

KOKTAJL Z DYNIĄ I JABŁKAMI

Sycący i orzeźwiający dzięki jabłkom, chociaż dodatek przypraw korzennych potrafi nieźle rozgrzać. PROPORCJE na dwie porcje pół szklanki puree z ...
Czytaj Dalej

WYWIAD Z DIETETYKIEM – JESIENNE WARZYWA I OWOCE

Dziś w ramach poradnictwa zapraszam Was do wysłuchania rozmowy ze mną nt. sierpniowych warzyw i owoców. - Końcówka lata pomimo ...
Czytaj Dalej