KASZTANOWE CANTUCCINI

Po dłuższej przerwie wracam do paczki od BadaPak i biorę na warsztat mąkę kasztanową… Zapraszam Was na kulinarną podróż do Włoch.

Mąka kasztanowa, jest bezglutenowa i ma lekko słodkawy, orzechowy posmak. Jest doskonała do produkcji makaronu, jako dodatek do wypieku chleba, placków, gofrów, piernikowych ciast (o aromacie korzennym) czy włoskich ciasteczek cantuccini 🙂 Jest produktem niskobiałkowym, ale bogatym w antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy A i E, miedź, cynk czy lecytynę.

 

kasztanowe

Przepis z książki Kocham Toskanię, kolory smaki i zapachy, Giulia Scarpaleggia, wyd. Jedność

3 jajka
70 g ksylitolu
200 g mąki kasztanowej (do kupienia np. tu>>)
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej, owsianej)
3 łyżki wody
1 łyżeczka drożdży instant
200 g migdałów
tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st.C.

Jajka i cukier ubij na gęstą masę. Do ubitej masy jajecznej dodaj przesiane mąki, drożdże i wodę. Wymieszaj dokładnie całość i dodaj całe migdały oraz posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszaj całość i uformuj z ciasta uformować dwa podłużne wałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem i piecz około 25 minut. Po tym czasie pokrój po skosie na małe kawałki bardzo ostrym nożem. Rozłóż ciasteczka na blaszce i piecz jeszcze 5 – 10 minut. Wyłącz piekarnik i przestudź ciastka.

Przechowuj ciastka szczelnie zamknięte, aby nie zawilgotniały.

kasztanowe1