KECZUP Z CUKINII

Sierpień za pasem – czas powoli okiełznać cukiniowe szaleństwo 🙂

Leczo na tysiąc sposobów też może się przejeść… dziś zatem coś „na zaś”, czyli cukinia do słoików pod postacią ostrego sosu! Keczup z cukinii, to fantastyczny dodatek do wielu dań, kolejnym plusem, jest fakt że sos robi się błyskawicznie!

Z podanych proporcji wyszło mi 8 małych słoiczków 🙂

keczup z cukinii

  • 1 duża cukinia (moja po obraniu ważyła 1,8 kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • szklanka octu jabłkowego
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oraz ew. inne Wasze ulubione przyprawy (lubczyk, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie itp.)
  • 2 łyżki oliwy

Cukinię obierz i wydrąż pestki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę także obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz z łupinek i posiekaj lub przepuść przez praskę.

Cebulę podsmaż w dużym garnku na oleju. Po 1 – 2 minutach dorzuć posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dorzuć ostrą i słodką paprykę, pieprz i sól oraz rozdrobnioną cukinię i duś od czasu do czasu mieszając aż cukinia nieco odparuje (20 – 45 minut – wiele zależy od rodzaju cukinii, ja miałam dość mocno mączystą – idealną na tego typu przetwory).

Po tym czasie wlej ocet i dodaj cukier. Zmiksuj blenderem, jeśli to konieczne (jeśli np. wciąż pływają większe kawałki cukinii). Podduś kolejne 20 minut – aż keczup uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję, na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Duś jeszcze kilka minut, aby keczup odparował.

Wystudź odrobinę i spróbuj czy smak Ci odpowiada, ew. przypraw.

Przekładaj keczup do wyparzonych i raczej małych słoików* i dokładnie zamknij.

*keczup po otwarciu powinien być zjedzony w ciągu max 3 dni, inaczej może się zepsuć

a tutaj coś dla tych, którzy mają nadmiar… dyni 🙂 keczup z dyni

oraz… do kompletu pasztet z cukinii  🙂