POMYSŁY NA ŚNIADANIE W PŁYNIE – PRZEPISY NA KOKTAJLE

Wiosna w pełni, lato za pasem… owoce dojrzewają! Toż to idealny czas na wprowadzenie koktajli do naszej diety 😍 Taki posiłek doskonale uzupełni płyny, ale będzie także świetny źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Dodatek kaszy jaglanej, płatków owsianych czy bananów nasyci. Owoce bogate w witaminę C, ale też kawa czy zielona herbata obudzą nas z rana, ale i pobudzą do działania w trakcie dnia. I na końcu, chyba najważniejsze – koktajle są niezwykle praktyczne szybkie i łatwe zarówno w produkcji, jak i transporcie. Można je wlać do termosu czy kubka termicznego i zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik, rower albo wypić w drodze do pracy! A jeśli mamy blender typu „mix&go” (np. taki jak ja>>) to już w ogóle minuta roboty i żadnego zmywania!! 🙂

Czerwiec, to czas jedzenia poza domem. Korzystajmy więc 🙂

przepisy na koktajle

energia z zielonej herbaty

1 filiżanka świeżo zaparzonej i schłodzonej zielonej herbaty
1/2 szklanki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe itp.)
1 łyżeczka cynamonu
1 banan
płatki migdałowe

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze. Zamiast płatków migdałowych można dodać łuskane nasiona konopi.

zielona herbata z mlekiem migdałowym i bananem

moc antyoksydantów

dojrzały banan
łyżeczka herbaty matcha lub spiruliny
garść świeżych liści szpinaku
1 szklanka wody lub mleka (krowie, migdałowe, sojowe itp.)

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę. Jeśli nie masz banana możesz zastąpić go dojrzałą miękką gruszką (obierz ją wcześniej i wydrąż gniazdo nasienne). Jeśli chcesz, by koktajl był bardziej pożywny dodaj 1-2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej.

sycący koktajl z kakao

1 szklanka dowolnego mleka roślinnego lub krowiego
3 łyżki chia
2 łyżki surowego kakao
ew. 2 łyżki melasy lub płynnego miodu

Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie, odstaw na około kwadrans, aby nasionka chia napęczniały. Jeśli chcesz posłódź koktajl melasą lub miodem. Jeśli dodamy mniej mleka albo zastąpimy je gęstym jogurtem otrzymamy aksamitny deser do jedzenia łyżeczką.

poranne pobudzenie

1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego – migdałowe, sojowe itp. lub krowie)
dojrzały banan
filiżanka świeżo zaparzonego i schłodzonego espresso
ew. czubata łyżka masła orzechowego
ew. łyżka kakao

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki, zmiksuj go z kawą oraz mlekiem. Miksując koktajl możesz dodać łyżkę kakao lub dosłodzić go miodem. Do tego koktajlu pasuje też masło orzechowe!

truskawki z kefirem

szklanka truskawek
szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
ew. banan
ew. 3-4 łyżki płatków owsianych

Truskawki obierz z szypułek. Kefir schłódź w lodówce. Zmiksuj owoce z napojem. Można dodać kilka listków mięty lub melisy. A więcej o truskawkach tutaj>> Do tego koktajlu pasuje także dodatek banana oraz płatków owsianych – wyjdzie nam wtedy naprawdę sycące śniadanie.

truskawki z kefirem

pietruszka z bananem

pół szklanki wody
sok z cytryny
duży banan
pęczek pietruszki (same listki)
ew. łyżka miodu

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Pietruszkę umyj i obierz listki z gałązek. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę – dolewając stopniowo wodę.

koktajl dynia i jabłko

pół szklanki puree z dyni
pół banana
szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek (ja miałam z resztką soku z winogron)
dwie łyżki mleka kokosowego
szczypta imbiru i cynamonu
ew. ugotowana kasza jaglana

Produkcją puree najlepiej zająć się wcześniej – jak zrobić puree z dyni>>

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj chwilę na gładką masę! Jeśli chcesz, aby koktajl zastąpił Ci śniadanie dodaj do niego ugotowaną kaszę jaglaną!

moc pietruszki

sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
pół pęczka natki pietruszki
garść listków mięty

Pomarańcze umyj dokładnie przed wyciśnięciem z nich soku, listki pietruszki i mięty oderwij od łodyżek. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Uwaga, ten koktajl pij od razu po przyrządzeniu, to prawdziwa skarbnica witaminy C, która wraz z przechowywaniem tarci swoją moc.

mocno czekoladowy

1/2 filiżanki rozpuszczonej gorzkiej czekolady (więcej o gorzkiej czekoladzie tu>>)
dojrzały banan
szklanka mleka roślinnego (migdałowe, sojowe itp.)
wanilia
ew. płatki owsiane

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Zmiksuj z mlekiem, ziarenkami wanilii i rozpuszczoną czekoladą. Jeśli koktajl jest mało słodki można go dosłodzić łyżką melasy. Aby koktajl był bardziej sycący  dodaj do niego płatki owsiane.

owocowa moc

szklanka borówek
dojrzała brzoskwinia
szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego

Pomarańcze umyj dokładnie przed wyciśnięciem z nich soku. Borówki umyj pod bieżącą wodą, z brzoskwini usuń pestkę. Zmiksuj wszystkie owoce w blenderze. Jeśli nie masz borówek zamiast nich możesz użyć kiwi.

sycący koktajl z awokado

duża garść listków szpinaku
dojrzałe awokado
dojrzały banan
szklanka wody mineralnej
sok z połówki cytryny
ew. łyżka siemienia lnianego

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Awokado obierz i usuń pestkę. Szpinak umyj pod bieżącą wodą. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę – odstaw na kilka minut (około kwadransa), aby len miał możliwość napęcznieć. Po tym czasie koktajl może być nieco gęstszy.

śniadanie w płynie z masłem orzechowym i otrębami

szklanka dowolnego mleka (roślinnego, krowiego)
dojrzały banan
5 czubatych łyżek otrąb lub płatków owsianych
łyżka masła orzechowego
ew. łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej np. Inki

Płatki owsiane warto zalać mlekiem już poprzedniego dnia wieczorem!

Następnego dnia obierz banana i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Dodaj masło orzechowe i ew. łyżeczkę rozpuszczalnej kawy. Zmiksuj wszystkie składniki.

jaglanka ze szpinakiem

mały banan
2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (sprawdź jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka>>)
1 szklanka dowolnego mleka (ja dałam migdałowe)
garść malin (mogą być mrożone)
kilka liści szpinaku
kurkuma i ew. kilka kropli oleju rzepakowego lub lnianego

Banana obierz i pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy dokładnie aż do uzyskania gładkiej masy, ulubioną konsystencję regulujemy wlewając powoli mleko.