TRADYCYJNY KOMPOT Z SUSZU

Tradycyjny kompot z suszu, to coś na co czekam cały rok! I za każdym razem pijąc go zastanawiam się dlaczego nie ugotuję go sobie np. w wakacje 😉 Pomimo, że zazwyczaj mam wszystkie składniki (bo suszę je samodzielnie właśnie w wakacje) jakoś nigdy się nie składa… Ciekawe czy w ogóle smakowałby mi tak samo jak pity w święta.

 

kompot z suszu – przepis

  • około 1 kg suszonych owoców w najlepiej równych proporcjach: suszone jabłka, gruszki, pigwy, morele, śliwki
  • skórka z cytryny oraz pomarańczy
  • przyprawy korzenne:  goździki, laska cynamonu, ew. anyż
  • 4 – 5 l wody
  • ew. świeże jabłko

Zwróć uwagę, by owoce były suszone, nie wędzone! Takie są zdecydowanie lepsze do kompotu.

Wlej wodę do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz umyte suszone owoce. Odstaw na około 20 – 30 minut aż owoce napęcznieją.

Po tym czasie włącz gaz i dodaj pozostałe składniki. Jeśli używasz świeże jabłko umyj je, pokrój na mniejsze cząstki i usuń gniazdo nasienne, nie obieraj. Dodaj do wody z pozostałymi składnikami. Wyszoruj dokładnie i sparz pomarańczę i cytrynę – odkrój kawałek skórki i także dodaj do kompotu. Jeśli masz domową konfiturę z cytrusów możesz dodać ją zamiast skórki (1 łyżkę).

Kompot gotuj na maleńkim gazie około 1 godziny.

Przed podaniem kompot należy dobrze schłodzić.

Nie wyrzucaj owoców z kompotu! Jeśli nie zostaną zjedzone zmiksuj je w blenderze i podaj jako mus z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanych orzechów.

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

piernik z konfiturą figową>>

ciasto na białkach>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

spody do ciast bez pszenicy>>

makowiec bez mąki>>