KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, spaghetti z sosem pomidorowym, mozzarella z pomidorami i pesto, sałatka z pomidorami, kanapka z żółtym serem i pomidorem, a nawet smażone zielone pomidory. Wszyscy to znamy, bo pomidor jest chyba naszym narodowym ulubionym warzywem (zaraz po ziemniaku).

A może tak… pomidor na słodko?

U mnie w domu konfiturę z zielonych pomidorów i skórki pomarańczowej robiło się co roku pod koniec pomidorowego sezonu, gdy na krzakach pozostawały już tylko zielone niedojrzałe owoce. A potem spośród wielu innych przetworów stojących na półkach w piwnicy, to właśnie ona zawsze znikała w pierwszej kolejności. Może dlatego, że słoiczków zawsze było dosłownie kilka? A może dlatego, że jest naprawdę niesamowita w smaku 💚

POMIDORY INACZEJ, CZYLI KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Uwaga, tym razem będzie przepis na oko (na mniej więcej 3 słoiczki):

1 kg zielonych pomidorów
skórki z mniej więcej 4 pomarańczy
1 szklanka cukru
czubata łyżka goździków

kandyzowana skórka pomarańczowa – przepis

Kandyzowaną skórkę można przygotować wcześniej, bo robi się ją dość długo. Skórki z pomarańczy należy moczyć 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować – zmieniając za każdym razem wodę. Kolejnym etapem jest usunięcie albedo (to biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść). Tak przygotowane skórki kroimy na cieniutkie paseczki i dusimy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, pod koniec  dodajemy około 2/3 szklanki cukru i smażymy w gęstym syropie mieszając, aby się nie przypaliły.

konfitura z zielonych pomidorów

Pomidory kroimy w mniejsze cząstki (najlepiej w ósemki) i usuwamy gniazda nasienne, dusimy (około 2 godzin) z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec mieszamy owoce ze sobą w jednym naczyniu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cukru.

Gotową konfiturę należy przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zamknąć. Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.

dżem-zielone pomidory

jak zrobić przetwory>>

dżem bez cukru>>

a o pomidorach tutaj>>

  • Musi być pyszna. 🙂

  • Oj jak ja bym chciała potrafić gotować „na oko” 🙂

  • bardzo ciekawy ten przepis, co prawda nie wiem czy bym była zachwycona, ale czemu nie spróbować 😉

  • Adam Łuczak

    warto spróbować, może wyjść super 🙂

  • Karolina Ostrowska

    Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów, wygląda to pysznie 😀

  • Monika Sałek

    O zielone kojarzą mi się z dzieciństwem! Na pewno wypróbuję przepis 🙂 Ja robiłam niedawno zupę krem z żółtych: http://allmypassions.pl/zupa-krem-z-zoltych-pomidorow-czyli-jesien-na-stole/

  • Maria Moskwa

    Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów, ale w tej formie muszą być przepyszne! Strasznie zaciekawiło mnie połączenie z aromatem skorki pomarańczowej, na pewno kiedyś wypróbuję. Jak tylko namierzę, gdzie kupić zielone pomidory. 🙂

    • Koniecznie podziel się opinią – czy posmakowało 🙂

  • Małgorzata Hert

    Pamiętam jak zawsze moja mama robiła…gdybym tylko miała dostęp do pomidorów z pewnością bym zrobiła

  • Laura LR

    Nigdy wczesniej nie widzialam zielonych pomidorow :O

  • Bebe Talent

    Uwielbiam zielone pomidory jako dodatek do obiadu czy na kanapkach, ale nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić z nich konfitury.

  • Paulina Pudło

    Mniam!

  • Anna Jeżmańska

    Pycha, też chciałam zrobić w tym roku, bo bardzo lubię, ale niestety nie zdążyłam, zrobiło się za zimno i pomidory już się nie nadawały. Ale zapisuję Twój przepis i wypróbuję tal czy siak 🙂

    • Trzymam kciuki, aby w przyszłym roku się udało – przepis jest naprawdę świetny!