PIERNICZKI KORZENNE TRADYCYJNE

Im wcześniej tym lepiej – pierniczki przechowywane w szczelnej puszce przetrwają nawet rok! Ja zazwyczaj piekę je miesiąc przed świętami. 1 grudnia, to moim zdaniem ostatni dzwonek, aby zabrać się za tradycyjne pierniczki, które potrzebują nieco czasu na skruszenie!

Jeśli zatem macie wolne popołudnie, to w tym tygodniu namawiam, aby się ogarnąć z tymi korzennymi ciasteczkami. To idealny czas, aby powoli się zacząć wkręcać w świąteczną atmosferę: zagnieść ciasto, wyciąć ulubione kształty ciastek, upiec, zapakować do puszek i… zapomnieć 😉

U mnie póki co nic nie wskazuje na to, żebym miała w tym roku czas na testowanie nowych przepisów. Zatem dzielę się moimi sprawdzonymi wielokrotnie wypróbowanymi przepisami na pierniczki: póki co wklejam na te tradycyjne, na dniach podzielę się przepisem na bezglutenowe i jeszcze mam w planach migdałowe ciasteczka świąteczne! Także mam nadzieję, że na najbliższy weekend będziecie mieć trzy przepisy do wyboru 🙂

Zacznijcie przygotowania do świąt już dziś, zróbcie to z głową, bez niepotrzebnych nerwów i miejcie wszystko pod kontrolą! 🙂

pierniczkiBEZglutenowe2

PIERNICZKI KORZENNE TRADYCYJNE

1/2 kg mąki
150 – 200 g cukru
100 g masła klarowanego (lub ew. oleju kokosowego)
200 g miodu (prawdziwego)
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
przyprawy wg. uznania (ja komponuję samodzielnie mieszankę składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, dużej ilości suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu)
można też dać gotowe opakowanie sklepowej mieszanki

pierniczki korzenne

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie.

Tak przyrządzone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.

Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.

pierniczki

 

UWAGA! Jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji 🙂

 

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

piernik z konfiturą figową>>

ciasto na białkach>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

makowiec bez mąki>>

zupa grzybowa – z grzybów suszonych>>

piernik bez cukru>>

spody do ciast bez pszenicy i glutenu>>