KOTLETY JAGLANE Z BURAKAMI

Bardzo lubię roślinne kotlety i pasztety! Jak dodatek do obiadu, jako samodzielne danie, jako pomysł na „sprzątanie lodówki”, danie na imprezę czy na lunch do pracy… Wege burgery, to jedno z tych dań, gdzie mogę wrzucić wszystko to co lubię najbardziej.

Dziś w roli głównej kasza jaglana>>, o której więcej pisałam kilka dni temu oraz buraki>>. Z przepisu, którym się z Wami dziś dzielę piekłam kotlety oraz pasztet i w obu wersjach efekt był świetny! Także od razu podpowiadam, że jeśli nie chce Wam się lepić kształtnych kulek zapakujcie wszystko do foremki wyłożonej papierem i upieczcie roślinny pasztet 🙂

wege_burger_jaglany

kotlety jaglane z burakami

proporcje na około 14 kotletów lub jedną małą foremkę (keksówkę)

  • 2 duże surowe lub upieczone buraki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • jedna spora cebula (można pominąć)
  • łyżka zmielonych nasion siemienia lub chia
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki otrąb owsianych**
  • 4 ząbki czosnku
  • spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • opcjonalnie: czarnuszka, ostropest, płatki drożdżowe

Jak ugotować kaszę jaglaną>>
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni. Siemię/chia zalej odrobiną ciepłej wody i odstaw do napęcznienia.
W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku. Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut – w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

Przepis pochodzi z książki Color me vegan Colleen Patrick Goudreau

*w oryginalnym przepisie jest brązowy ryż
**w oryginalnym przepisie jest mąka pszenna

 fot. Jan Marszałkowski

Na zdjęciu masa upieczona w foremce – keksówce i pokrojona w plastry (po dokładnym wystudzeniu) 🙂

Kawałek o wadze 75 g to 180 kcal

pomysły na pasztety warzywne

pasztet z kalafiora>>

pasztet z cukinii>>

pasztet z soczewicy>>

pasztet z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej>>