WARZYWNA ZUPA KREM Z IMBIREM

Kocham zupy! Zazwyczaj jem je jesienią i zimą, dorzucam do nich rozgrzewające przyprawy, oddzielnie pakuję grzanki i podprażone pestki czy orzechy i pędzę z termosem na uczelnię albo do gabinetu. Dzisiejszy wpis może więc oznaczać jedno… Tak jak zapowiadają od tygodni w mediach: zima nie odpuszcza!

Dziś minus 13, plus taki że mamy piękne słońce i błękitne niebo.

krem z warzyw z imbirem

przepis na dwie porcje

  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 mała pietruszka
  • plasterek imbiru
  • kawałek papryczki chilli
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka oliwy

Warzywa kroimy w kostkę i razem z grubo pokrojonym czosnkiem, papryczką chilli i imbirem smażymy około 10 minut na łyżce oliwy (mieszając, aby się nie przypaliły), następnie dolewamy wody – nieco ponad poziom warzyw i gotujemy pod przykryciem kwadrans. Przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy blenderem na gładki krem.

Pestki dyni podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę.

krem z warzyw korzeniowych

Dbajcie o siebie i nie dajcie się zimie! Za miesiąc pierwszy dzień wiosny!!! 🙂

pomysły na zupy

ZUPA KREM Z BURAKÓW

ZUPA KREM Z POMIDORÓW

ZUPA JARZYNOWA – KLASYKA GATUNKU

ZUPA IMBIROWA

ZUPA Z POKRZYWY – WIOSENNY MUST-HAVE