JESIENNE LECZO Z BAKŁAŻANEM

Sycące, aromatyczne, rozgrzewające, szybkie, proste, kolorowe, do tego bez glutenu i wegańskie. Cudownie jesienne danie jednogarnkowe. W tym posiłku jest wszystko to co najlepsze właśnie o tej porze roku: dynia, papryka, bakłażan, topinambur, pomidory i spora dawka aromatycznych przypraw.

bakłażan

Leczo z bakłażanem – przepis na 4 porcje.

1 duży bakłażan
800 g dyni
4 bulwy topinambura
0,5 kg pomidorów
1 duża papryka
1 cebula
oliwa lub olej do smażenia
majeranek, chilli, pieprz, sól, ziarna kolendry
natka pietruszki

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura. Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

baklażan gulaszO topinamburze przeczytasz tu>>

O bakłażanach przeczytasz tu>>

O dyni przeczytasz tu>>

  • Bakłażan jest dla mnie trochę bezpłciowy, ale wmieszany w tłum – daje radę 🙂

    • Zgadzam się! Bakłażana trzeba dobrze doprawić i połączyć z odpowiednimi dodatkami – wtedy nabiera smaku! ❤

  • Karolina Jusińska

    leczo to moja ulubiona potrawa, uwielbiam ja wcinac z makaronem. Rzeczywiście bakłażan to takie dziwne warzywo, gumowe, trocge bez smaku, ale z reszta warzyw jak to w leczo na pewno bedzie pycha 🙂

    • To prawda – ja też dość długo nie potrafiłam się przekonać do bakłażana, ale w leczo, z dodatkiem innych warzyw dających wilgotność pasuje!

  • Kulinarna Strona Mocy

    Dynia daje tak wiele możliwości, że chyba szkoda byłoby mi jej do leczo… ale Twój przepis brzmi zachęcająco, więc kto wie:)

    • To fakt – dynia pasuje niemal wszędzie, ja jednak na jesieni mam zazwyczaj nadmiar dyni, więc „upycham” ją gdzie tylko się da ❤

      • Kulinarna Strona Mocy

        To zazdroszczę:) może w przyszłym roku zrobimy deal- ja mam zawsze za dużo jeżyn:)

  • Super dzieciaczki

    Przypomniałaś mi o leczo, dawno nie robiłam. Twoje jest bardzo ciekawe składnikowo 🙂

    • Daj znać czy Ci zasmakowało takie zestawienie 🙂

  • Klasyk, uwielbiam 🙂 prosto, szybko, pysznie 🙂

  • Małgorzata Hert

    Uwielbiam bakłażana w każdej postaci