JESIENNE LECZO Z BAKŁAŻANEM

Sycące, aromatyczne, rozgrzewające, szybkie, proste, kolorowe, do tego bez glutenu i wegańskie. Cudownie jesienne danie jednogarnkowe. W tym posiłku jest wszystko to co najlepsze właśnie o tej porze roku: dynia, papryka, bakłażan, topinambur, pomidory i spora dawka aromatycznych przypraw.

bakłażan

Leczo z bakłażanem – przepis na 4 porcje.

  • 1 duży bakłażan
  • 800 g dyni
  • 4 bulwy topinambura
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 duża papryka
  • 1 cebula
  • oliwa lub olej do smażenia
  • majeranek, chilli, pieprz, sól, ziarna kolendry
  • natka pietruszki

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem. W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura. Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

baklażan gulaszO topinamburze przeczytasz tu>>

O bakłażanach przeczytasz tu>>

O dyni przeczytasz tu>>