LECZO Z CUKINIĄ

Leczo z cukinią, z dodatkiem moich ulubionych, często własnoręcznie wyhodowanych warzyw, to coś co chyba nigdy mi się nie znudzi! Najlepsze lecza są w lipcu, kiedy na działce pojawia się pierwsza fasolka szparagowa…

Duszone warzywa z przyprawami w sosie pomidorowym jedzone na tarasie, to kwintesencja ciepłego lata! Z racji upalnego początku maja tradycję spożywania leczo na tarasie rozpoczęłam już w czasie minionej majówki. 🙂

leczo z cukinią – przepis

  • 1 mała cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę. Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz. Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy. Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie. Pod sam koniec dodaj pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

więcej pomysłów na obiady znajdziesz tu>>