MAKOWIEC JAPOŃSKI – BEZ MĄKI

To ciasto co roku jest HITEM! Jest puszyste i baaardzo makowe – idealne do świątecznej kawy 🙂

Poza tym ma sporo tłuszczu, ma też cukier, a jak! 😉 To ciasto zdecydowanie nie jest „light”, ale przecież nie zawsze o odchudzanie w diecie chodzi. Tu przeczytasz czy mak jest zdrowy>>

Ciasto jest bez glutenu, a w wersji z olejem kokosowym również bez nabiału!

Enjoy! 🙂

makowiec japoński – przepis

  • 200 g maku
  • 60 g wiórek kokosowych (można zastąpić większą ilością maku, jeśli nie lubimy)
  • 6 łyżek mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 120 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
  • 3 żółtka jaj
  • 5 białek jaj
  • 150 g suszonych owoców (daktyle, morele, morwa – co kto lubi)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub słodzika (np. ksylitolu lub erytrolu)
  • makoweciocho.jpg

makowiec japoński – bez mąki

Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.

Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.
Studzimy przed zjedzeniem!

 

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

piernik z konfiturą figową>>

ciasto na białkach>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

spody do ciast bez pszenicy>>

kompot z suszu>>

makowiec bez mąki>>

 

  • Holly Lu

    Święta bez makowca ani rusz.

  • Katarzyna Hartung

    Idealny pomysł na wypieki przed Świętami 🙂

  • Takiej wersji jeszcze nie znałam!

  • Anna Jeżmańska

    Fajny przepis. Uwielbiam do wypieków dodawać suszona owoce, wszelkiego rodzaju!

  • Pingback: KOMPOT Z SUSZU - Zdrowo Najedzeni()

  • Karolina Marsicka

    Takiego przepisu jeszcze nie znałam! Tradycyjny makowiec jest moją miłością, więc z chęcią wypróbuję ( może i nawet w te święta ) Twoją wersję! 🙂