MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ

To jedno z tych ciast „na bogato”. Jest przepełnione suszonymi owocami, orzechami, makiem i na dodatek jest z dodatkiem mąki żytniej. Jest przepyszne! Idealnie słodkie i mocno chrupiące.

 

To doskonały przepis dla wszystkich potrzebujących błonnika oraz… wapnia 🙂 Przetestujcie zanim zrobicie na święta!

sprawdź inne (poza tym ciastem) roślinne źródła wapnia>>

makowiec

makowiec z mąki żytniej – przepis

  • 60 g mąki żytniej (u mnie jasna)
  • 50 – 60 g otrąb (u mnie mix)
  • 4 jaja
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 70 g maku
  • 100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie)
  • 100 g owoców suszonych (u mnie figi i daktyle)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka. Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie. Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.

 

makowiec z mąki żytniej

sprawdź inne moje propozycje ciast dietetycznych>>