MASY DO MAZURKÓW BEZ CUKRU

Były kruche spody do mazurków bez pszenicy są i słodkie świąteczne masy mazurkowe… bez cukru!

Czekoladowa, figowa z orzechami, kakaowa z serkiem wiejskim oraz „kajmak” 🙂 Wszystkie obłędnie słodkie, proste w przygotowaniu, wegańskie (poza jedną), bez glutenu i bardzo świąteczne! Korzystajcie i zasłodźcie się w tym roku owocami zamiast sacharozą 😉

Masa do mazurków bez cukru – DAKTYLOWA Z KAKAO

  • 200 g daktyli
  • niepełna szklanka kwaśnego soku jabłkowego, napoju roślinnego lub mleka (u mnie było „mleko” ryżowe)
  • 2 łyżki kakao lub karobu

Daktyle zalej płynem – sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn. Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia, a następnie – jeszcze lekko ciepłą masę przełóż na upieczony wcześniej spód.

mazurek

Masa do mazurków bez cukru – FIGOWA Z ORZECHAMI

  • 200 g suszonych fig
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody

Figi zalej wodą i zostaw aż napęcznieją, następnie zlej wodę do szklanki – będzie potrzebna i zacznij miksować owoce dolewając najpierw sok z cytryny, potem po trochu wody z moczenia fig (ja dolałam mniej więcej 1/2 szklanki). Do zmiksowanych fig dodaj potłuczone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na wcześniej upieczony kruchy spód.

mazurek vegański wege mazurek bez cukru

Masa do mazurków bez cukru – KAKAOWA Z SERKIEM

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny/agaru
  • opcjonalnie 3 łyżki ksylitolu lub melasy
  • mały słoiczek ulubionego, domowego i gęstego dżemu (u mnie z czarnej maliny)
  • i ew. łyżka kakao do dżemu

Żelatynę lub agar namocz w łyżce śmietanki z serka wiejskiego, resztę serka wraz ze śmietanką zmiksuj dokładnie z kakao i ew. z ksylitolem. Pod koniec miksowania dodaj żelatynę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksuj dokładnie i wstaw do lodówki.

Dżem, jeśli jest taka konieczność odparuj lub zagęść agarem, jeśli masz ochotę wymieszaj dokładnie z kakao – do powideł, konfitury wiśniowej czy czarnej porzeczki kakao bardzo pasuje.

Spód mazurka wysmaruj dokładnie dżemem, na wierzch wyłóż tężejącą masę z serka. Wstaw do lodówki, aby masa stężała i przegryzła się.

wielkanoc bez cukru dietetyk przepisy masa do mazurków bez cukru

Masa do mazurków bez cukru – KAJMAK Z NERKOWCÓW

  • szklanka nerkowców
  • szklanka daktyli
  • sok z cytryny

Daktyle moczymy w wodzie – można zostawić na całą noc. Nerkowce mielimy aż do uzyskania konsystencji masła. Do zmielonych orzechów dodajemy namoczone daktyle oraz sok z cytryny i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

kajmak-z-nerkowcow

Przepisy na spody do mazurków bez pszenicy>>

Sernik bez jajek>>

  • Oh jak bardzo skorzystamy!

  • Oj, żebym ja takiego mazurka potrafiła zrobić… 😀

  • Jest to świetna alternatywa 🙂 szkoda że mam tak mało czasu na pichcenie 🙁

  • Danuta N.

    W tym tygodniu miałam poszukać jakiejś inspiracji na mazurka… dziękuję! Zapisałam 🙂 i w te święta będę testować 🙂

    • Koniecznie daj znać jak smakowały wypieki! 🙂

  • Wyglada pysznie !

  • Marta Jadzia

    Super pomysły, ta z serkiem mi się podoba 🙂 Czyli mam nowy pomysł na Wielkanoc.

  • Wyglądają super 🙂 słaby że mnie kucharz i piekarz ale chętnie bym spróbowała

  • Anna

    Akurat myślałam jak zrobić zdrowy mazurek, dzięki za inspirację 🙂

  • Świwtny wpis:) Zapisuję do wypróbowania:)

  • Świetne propozycje ! W tym roku zdrowe mazurki królują 🙂

  • Sylwia Antkowicz

    Muszę wypróbować. Wychodzi na to, że można przygotować ciasto całkiem zdrowo

    • Zdecydowanie można!! 🙂

  • rewelacyjny pomysł z tymi zdrowszymi masami 🙂 u mnie będzie mniej zdrowo – kajmakowo 🙂

    • ale na pewno też smacznie 🙂

  • Evi

    Ostatnio jestem zakochana w daktylowym karmelu :-). A z Twoich propozycji chętnie wypróbuję daktylową i z nerkowców!

  • Ale fajne! Wszystkie z chęcią bym wypróbowała 🙂

  • Decyzja podjęta – robimy masę daktylową z kakako. Zrobiłam sernik japoński i upiekłam babe, przed nami także wizyty u rodziny, więc dzieci na pewno będą miały cukru po kokardki. Ale ten przepis mnie tak zaintrygował, że robimy mazurka teraz zaraz z córą. Zdążę przed obiadem 🙂

  • Pingback: JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni()

  • Akcja jest szybka, bo wczoraj podjęłam decyzję, że może nie robię jednak mazurka, bo cukier, bo pora już późna, ale dziś – po rezurekcji, po śniadanku – mam nową energię. Kruchy spód (taki jednak z cukrem, ale zawsze jestem go pewna) już zarobiony i zaraz pieczemy 🙂 Wesołego Alleluja!

  • Pingback: SPODY DO CIAST BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: ZIELONA BABKA Z MĄKI OWSIANEJ - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: JAJKA - POKARM IDEALNY? - Zdrowo Najedzeni()

  • Pingback: SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY - Zdrowo Najedzeni()