MIGDAŁOWE SERCA Z CZEKOLADĄ

Twarde, chrupiące, mało słodkie i bardzo czekoladowe!! Te czekoladowe ciastka bez glutenu, to mistrzostwo świata!!! Są rewelacyjne do małej czarnej, a elegancko zapakowane sprawdzą się jako prezent. Długo zachowują świeżość i kruchość.
Idealny sposób na słodkie i zdrowe popołudnie.

czekoladowe serca – przepis

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 g migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 50 – 80 g erytrolu (ksylitolu, ew. zwykłego cukru)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • cynamon, zmielone goździki, odrobina gałki i kardamonu – do smaku
Migdały upraż na suchej patelni, a po wystudzeniu zmiel w młynku do mielenia kawy. Mąkę migdałową połącz z cukrem, przesianym kakao i przyprawami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywno i dodawaj powoli do suchych składników – mieszając całość, pod koniec dodaj roztopioną czekoladę.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na noc w lodówce.

dzień później…

Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość mniej więcej 1 cm i wykrawaj dowolne kształty. Przed pieczeniem można posmarować ciastka roztrzepanym białkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 8 – 15 minut.
czekoladowe ciastka bez glutenu
Legenda miejska głosi, że w szczelnym pojemniku ciastka mogą przetrwać nawet 2 miesiące 😉

A więcej o czekoladzie tu>>