MŁODA KAPUSTA – WAKACYJNY PRZYSMAK

Jest czerwiec – jest młoda kapusta!! ❤

Bigos z młodej kapusty, to coś co w tym czasie mogę jeść bez końca, zamiennie z truskawkami czy jajecznicą ze szparagami 😉

młoda kapusta

 

Młoda kapusta duszona – przepis.

1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
łyżka oleju
szklanka wody
ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty lub świeżo zmielony pieprz
sól
ew. kilka pomidorów
ew. kilka plasterków boczku wędzonego

Wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny) wrzuć do małego garnuszka i zalej wodą – doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu kilka minut.

W tym czasie przygotuj resztę składników. Cebulę obierz i drobno posiekaj – podsmaż w dużym garnku na oleju (lub na pokrojonym w kostkę boczku, jeśli używasz). W czasie gdy cebula się smaży przygotuj kapustę – umyj ją i ew. oberwij wierzchnie liście, jeśli są brzydkie i zniszczone. Następnie przekrój ją na pół i posiekaj. Dodaj do podduszonej cebuli i zalej wodą z przyprawami. Przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu można zamieszać, szczególnie gdy kapusta straci już na objętości.

Jeśli chcesz, to pod koniec duszenia (lub – ja tak często robię: następnego dnia, do pozostałej części kapusty) dodaj pokrojone w ósemkę pomidory.

Podawaj z młodymi ziemniakami obficie posypanymi posiekanym koperkiem.

A Wy za co kochacie czerwiec? 🙂

 

zupa z rabarbaru
co nieco o truskawkach
zupa z pokrzywy