ciastka, muffiny / dla dzieci / PRZEPISY / słodkości / wege
Ostatni rabarbar w tym roku zobowiązuje… długo się zastanawiałam co z niego zrobić, ale w końcu padło na klasykę! W końcu muffiny z rabarbarem, to zawsze dobry pomysł 😉
Tym razem skorzystałam z przepisu Ani z bloga zjem-cie (ze swoimi małymi modyfikacjami rzecz jasna – cała ja)! Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę owsianą (pół na pół z płatkami owsianymi) oraz dałam mniej cukru, zamiast truskawek, których nie miałam rabarbar połączyłam z połówką jabłka.
oryginalny przepis na blogu zjem-cie>> a mój pod zdjęciem! Smacznego 🙂
muffiny z rabarbarem
- 100 g mąki owsianej,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g cukru,
- 250 g kefiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 1 jajko,
- 50 g schłodzonego klarowanego masła,
- 120 g rabarbaru pokrojonego w kostkę,
- pół jabłka
Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).
Wystudź przed jedzeniem 🙂
sprawdź inne przepisy na muffinki>>