OWSIANE MUFFINY Z RABARBAREM

Ostatni rabarbar w tym roku zobowiązuje… długo się zastanawiałam co z niego zrobić, ale w końcu padło na klasykę! W końcu muffiny z rabarbarem, to zawsze dobry pomysł 😉

Tym razem skorzystałam z przepisu Ani z bloga zjem-cie (ze swoimi małymi modyfikacjami rzecz jasna – cała ja)! Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę owsianą (pół na pół z płatkami owsianymi) oraz dałam mniej cukru, zamiast truskawek, których nie miałam rabarbar połączyłam z połówką jabłka.

oryginalny przepis na blogu zjem-cie>> a mój pod zdjęciem! Smacznego 🙂

muffiny z rabarbarem

  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 50 g cukru,
  • 250 g kefiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 1 jajko,
  • 50 g schłodzonego klarowanego masła,
  • 120 g rabarbaru pokrojonego w kostkę,
  • pół jabłka

Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).

Wystudź przed jedzeniem 🙂

sprawdź inne przepisy na muffinki>>