MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE

Porządki wiosenne w kuchni, czyli muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami 🙂

NA 12 sztuk POTRZEBUJESZ:
2 mocno dojrzałe banany
1 awokado (dojrzałe)
5 łyżek ksylitolu
2 jajka tabliczka gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-bananowego, połącz z ksylitolem oraz żółtkami jaj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz około 40 minut w 180 st C. bananowemufinki