MUFFINY SZPINAKOWE BEZ GLUTENU

Warzywny przegląd lodówki z jajkami i maślanką – do tego czosnek i dużo przypraw! Doskonałe na zimno oraz na ciepło, np. jako dodatek do obiadu. Pamiętajcie, aby dokładnie wysmarować foremki tłuszczem, bo muffinki mają tendencję do przywierania!

kukurydziane-bezglutenu-szpinak-marchew1

MUFFINY ZE SZPINAKIEM

  • 150 g liści szpinaku
  • 2 marchewki
  • szklanka mąki kukurydzianej (może być pełnoziarnista pszenna, gryczana lub owsiana)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka maślanki (ok. 200 – 220 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki siemienia lnianego lub chia
  • 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • opcjonalnie żółty ser

Szpinak umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Mąkę przesiej. Jaja wymieszaj z olejem i maślanką (lub jogurtem) i przyprawami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (możesz dodać także starty na tarce żółty ser) i nakładaj do foremek wysmarowanych olejem. Piecz około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – ostudź na kratce.

kukurydziane-bezglutenu-szpinak-marchew

mała muffinka ma ok. 40 kcal, duża około 100 kcal

inne pomysły na wytrawne przekąski:

PLACKI OWSIANE Z CUKINIĄ I POKRZYWĄ

PLACKI Z RESZTEK – NIE MARNUJ JEDZENIA!