NALEŚNIKI GRYCZANE

Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki gryczane – kolejny przepis do mojej kolekcji naleśników bez pszenicy.

Na moim blogu znajdziesz kilka przepisów na naleśniki: zielone naleśniki orkiszowe, naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy.

Ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej bardzo fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni. Ich smak jest doskonały, pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!

 

naleśniki gryczane – przepis

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 białko
  • 300 ml wody
  • łyżka oleju
  • szczypta sól

Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju. Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu. Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć. Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

nalesniki gryczane

jeden mały naleśnik (z mlekiem) ma 60 kcal
na wodzie 45 kcal