NALEŚNIKI GRYCZANE

Dzień dobry, dziś polecam Wam kolejne naleśniki z mojej kolekcji naleśników bez glutenu – tym razem są to naleśniki z mąki gryczanej 🙂

Tu znajdziesz przepis na naleśniki ryżowe, a tu z ciecierzycy.

Ciasto fajnie się smaży, naleśniki się nie rwą i nie kleją do patelni – pasują i do słodkiego i do wytrawnego farszu!

 

Przepis na 10 sztuk małych – patelnia 15 cm

100 g mąki gryczanej
1 białko
300 ml wody
łyżka oleju
szczypta sól

Wodę wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub mikserem) z białkiem jaja, dodaj sól i łyżkę oleju. Następnie przesiej mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę – jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj więcej płynu. Odstaw ciasto na kilka minut – ciasto może w tym czasie nieco zgęstnieć. Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto (od dna) i smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

nalesnikigryczane

jeden mały naleśnik (z mlekiem) ma 60 kcal
na wodzie 45 kcal