NALEŚNIKI BEZ PSZENICY – RYŻOWE

Dziś w menu coś bez glutenu. Uwielbiam naleśniki bez pszenicy. Te z mąki ryżowej są szybkie, nie rozpadające się i do tego naprawdę smaczne! Z dużą ilością szpinaku, pieczarkami, fetą, jeszcze większą ilością czosnku i suszonych pomidorów są doskonałym pomysłem na obiad. Całość można zapiec w przecierze pomidorowym! Aż się rozmarzyłam, ale nie został już ani jeden… 😉

Jeśli brakuje Wam urozmaicenia w Waszych naleśnikowych posiłkach, to zapraszam także po przepis na naleśniki z mąki gryczanej oraz z mąki z ciecierzycy. Bez pszenicy też można zrobić fajne naleśniki!

Przepis na naleśniki z mąki ryżowej.

proporcje na 6 małych naleśników (15 cm)

50 g mąki ryżowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżka oleju
płaska łyżeczka soli

Wymieszaj dokładnie mleko z jajkiem, dodaj przesianą mąkę i sól, smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

naleśniki bez pszenicy przepisJeden suchy naleśnik o średnicy 15 cm ma 55 kcal.

naleśniki z mąki ryżowej