OBIAD Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ

Dziś mam dla Was propozycję na jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej. Sezon na dynię trwa w najlepsze – korzystajmy więc!

Szybka i bardzo aromatyczna potrawka w mleku kokosowym – u mnie w wersji na ostro, jednak ilość przypraw na szczęście możecie dozować sobie sami!

obiad z dynią

  • około 400 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 300 g filetu z indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka – u mnie pół czerwonej i mała zielona
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kilka łyżek bulionu lub wody (do 100 ml)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, czarny pieprz, curry, kurkuma, chilli
  • ryż lub kasza do podania

obiad z dynią

Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, chilli, kurkumą lub innymi ziołami)  Odstaw na bok, jeśli na kilka godzin (cała noc), to do lodówki. Jeśli tylko na kilka – kilkanaście minut, to na blat kuchenny.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Cebulę posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę razem z papryką. Smaż ok. 2 minut, następnie przesuń warzywa na bok i włóż mięso indyka, obsmażaj po ok. 2 minuty z każdej strony. Na koniec dorzuć dynię pokrojoną w kostkę i energicznie zamieszaj całość. Smaż chwilę.

Następnie wlewaj powoli do garnka około 50 – 100 ml wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i dolej mleko kokosowe. Zagotuj i dopraw do smaku. Duś całość jeszcze 2 – 3 minuty.

Podaj z ryżem lub kaszą bulgur.

 

 

przeczytaj też więcej o dyni i sprawdź inne moje przepisy z wykorzystaniem dyni klik>>