OWSIANE CIASTO ZE SZPINAKIEM

Dziś podobno Międzynarodowy Dzień Blogerów. W ramach podziękowania, że czytacie i komentujecie moje wpisy oraz szykujecie posiłki według moich przepisów – zapraszam Was na świątecznie zielone ciasto! Wielu z Was pewnie kojarzy ciasto ze szpinakiem jako Leśny Mech! Jest to dokładnie to ciasto, ale nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała. U mnie jest w wersji bez glutenu i bez nabiału (nie przełożyłam ciasta kremem serkowym, bo… nie zdążyłam – tak szybko się rozeszło), za to z cudownie zielonym szpinakiem prosto z mojej działki 🙂

OWSIANE CIASTO ZE SZPINAKIEM

przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru, a najlepiej ksylitolu/erytrolu
  • niepełna szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny

*mąkę owsianą można zamienić na mix mąk pszennych – pełnoziarnista i oczyszczona 1:1 jednak wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe!

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz (nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że już umyty!!) przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj na gładką masę blenderem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.

Jaja ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Wciąż ubijając wlej powoli olej, a następnie dodaj szpinak i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Masa będzie dość gęsta, całość wymieszaj łyżką.

Ciasto przelej do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem dopieczenia. Piecz około 60 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

 

Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz, wtedy postaram się zrobić nieco więcej zdjęć – tym razem zniknęło zdecydowanie za szybko 😉

 

A jeśli chcecie wiedzieć dlaczego warto jeść szpinak – klik klik>>

I na deser inne moje przepisy z wykorzystaniem szpinaku!

sałatka z dynią

muffiny warzywne ze szpinakiem