OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM

Te muffiny są doskonałe! Chrupiące od orzechów, wilgotne i lekko kwaskowate dzięki jabłku i z lekko piernikową nutą! Idealne jako uzupełnienie przerwy na kawę, ale nie tylko – to także świetny pomysł na małe słodkie II śniadanie 🙂

 

owsiane-pelnoziarniste-jablko2

owsiane muffiny z jabłkiem

przepis na 12 dużych muffin

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić bezglutenową gryczaną lub owsianą)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 350 g maślanki lub jogurtu (1,5 szklanki)
  • 1 jajko
  • 50 g masła klarowanego
  • 50 g cukru
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść posiekanych orzechów lub pestek słonecznika
  • płaska łyżeczka sody i proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Jabłko pokrój w kostkę. Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem. W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem. Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.

owsiane-pelnoziarniste-jablko3

duża muffina, to niecałe 100 kcal, mała ma około 30 kcal 🙂

 

Sprawdź inne pomysły na muffiny:

MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE

MUFFINY Z RABARBAREM I ORZECHAMI

PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z PISTACJAMI

MUFFINY SZPINAKOWE BEZ GLUTENU

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU